Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Смирују се поплаве, Влада припрема помоћ

rssBookmark and Share

Алексинац 28.02.2010. Извор: Б92, РТС

Влада Србије донела је данас одлуку о хитном упућивању новчане помоћи, у износу од 77 милиона динара, градовима и општинама у којима су поплаве изазвале велику штету, саопштено је из кабинета председника владе.

Смирују се поплаве, Влада припрема помоћ


За Зајечар је предвиђено 20 милиона динара, Алексинац, Пожегу и Књажевац по осам милиона динара, Неготин шет милиона, Сврљиг четири милиона и Бољевац три милиона динара. Општине Мерошина, Дољевац, Коцељева, Уб, Лајковац, Љиг, Владимирци, Житорађа, Прибој и Пријепоље добиће по два милиона динара, наведено је у саопштењу.


Неколико стамбених објеката у Алексинцу је поплављено, али је ситуација тренутно под контролом, изјавио је председник општине Алексинац Иван Димић.

"Тренутна ситација је стабилна, читаве ноћи смо бранили бедеме дуж Моравице кроз град", рекао је Димић.

Он је казао да се ниво Моравице смањује, а да ниво воде у Бованском језеру "благо опада".

Димић је казао да је вода продрла у неколико кућа поред Моравице у Алексинцу као и да су поплављене подрумске просторије и дворишта.

"Ојчаћемо бедеме данас, јер нас плаши најава да ће током поподнева опет бити кише", рекао је Димић.

Мештани Алесинца поставили су бедеме дуж реке Моравице у том граду.

Вода у Бованском језеру је преплавила "левак" на језеру, који се користи за растерећење бране и кроз који се вишак воде преусмерава у Моравицу.

Припадици Краљевачког и Нишког тима за спасавање су у том месту, а током дана се очекује и долазак радника Србија воде са механизацијом.

Радници су и јуче помагали у постављању бедема за одбрану од поплава.

Једно од насеља које се налази на току Моравице, низводно од бране, је и село Краљево.

Према речима Драгослава Радојковића из Месне заједнице Краљево, у том насељу већ је исељена камионом стока из стаје домаћина Милоштена Петровића и за сада стамбени део домаћинства није угрожен.

Радојковић наводи да, ако се са оваквим дотоком настави у току и ноћи и сутра, у овом селу биће угоржена још три-четири домаћинства, нарочито њихове стаје, па ће и ту морати да се исели стока.

У селима поред Моравице, низводно од акумулације Бован, поплављено је пољопривредно земљиште и, према неким проценама, ради се о више стотина хектара.

Повећан је и ниво Моравице поред регионалног пута Алексинац-Сокобања и прети да угрози ту саобраћајницу.



#   Алексинац   Бованско језеро   Јужна Морава   Иван Димић   поплава   председник општине   Србија воде   месне заједнице   пољопривредно земљиште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима