Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија данас бира нови парламент

rssBookmark and Share

Врање 16.03.2014. Танјуг

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни избори, на којима право гласа има 6.767.324 грађана

Србија данас бира нови парламент

На збирном изборном листићу је 19 листа странка коалиција и група грађана, од тога седам мањинских, на којима је укупно 3.020 кандидата за посланика.

Биће отворена 8.262 бирачка места у Војводини, централној Србији и у заводима за извршење заводских санкција, а на Косову и Метохији 90. Гласаће се и на 35 бирачких места у 20 држава.

На збирном изборном листићу прва је коалиција окупљена око СНС, друга коалиција СПС-ПУПС-ЈС, затим Демократска странка Србије трећа, ЛДП је четврти, СВМ пети, СРС шеста, а УРС седми.

Под редним бројем осам биће листа "Са Демократском странком за демократску Србију", девета ће бити листа "Двери - Бошко Обрадовић", а десета листа СДА Санџака - др Сулејман Угљанин.

На збирној изборној листи 11. место имаће коалициона листа Борис Тадић - Нова демократска странка - Зелени, ЛСВ - Ненад Чанак, Заједно за Србију, ВМДК, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, а 12. ће бити листа "Трећа Србија".

Под редним бројем 13 биће "Црногорска партија - Јосип Броз", а 14 "Листа националних заједница - Емир Елфић".

Под редним бројем 15 налазиће се листа "Доста је било - Саша Радуловић", 16. ће бити "Коалиција грађана свих народа и народности (РДС - СДС)", 17. "Патриотски фронт - Др Борислав Пелевић",18. "Руска странка - Слободан Николић", а листа "Партије за демократско деловање - Риза Халими" биће последња на збирном изборном листићу.

Од 19 листа седам су мањинске, а од укупно 3.020 кандидата за посланика 1.087 или 36 одсто чине жене, што је и законски прописано. У земљи је на снази предизборна тишина траје до затварања бирачких места, а подразумева забрану изборне пропаганд.

Током тог периода забрањена је изборна пропаганда преко средстава јавног информисања, одржавање јавних скупова и објављивање процена изборних резултата, слање порука бирачма и постављање пропагандног материјала странака на раздаљини мањој од 50 метара од бирачког места.

Правила о изборној тишини односе се и на програм електронских медија емитован путем Интернета.

Одштампано је укупно 6.801.161 листића, што чини и обавезну резерву од 0,5 одсто од утврђеног броја бирача, а листићи ће бити на 32 језичке варијанте, поред српског и на језицима националних мањина.

Бирачки листић је светло плаве боје, на А4 формату, а контролни светло љубичасте боје.

Држављани Србије који живе у Великој Британиији и САД, због друге временске зоне, гласали су јуче, 15. марта, а резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју да буду објављени пре завршетка гласања у Србији.

Према подацима државних институција, у иностранству живи око четири милиона држављана Србије. Међутим, према подацима ДКП за гласање се пријавило око 3.500.

Бирачка места биће отворена у Аустрији, Белгији, Великој Британији и Босни и Херцеговини - у Сарајеву и Бањалуци. У Италији ће бити отоврена четири бирачка места - у Риму, Милану, Трсту и Вићенци, затим у Либији, Македонији, Норвешкој и Русији.

Држављани Србије који живе у Немачкој бирачко право моћи ће да искористе на шет бирачких места, и то у Берлину, Диселдорфу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Хамбургу, а у САД на три - Вашингтону, Њујорку и Чикагу.

Бирачко место биће отворено у Словенији, затим у Турској - Истамбулу, у Уједињеним Арапским Емиратима - Абу Дабију, у Француској - Паризу и Стразбуру, а у Холандији у Хагу.

У Хрватској ће се гласати у Загребу и Вуковару, у Црној Гори у Подгорици и Херцег Новом, затим у Чешкој Републици и на два бирачка места у Швајцарској - Берну и Цириху.

За ове ванредне парламентарне изборе држављани Србије који живе у Канади и још неким државама неће моћа да гласају, јер се за изборе пријавило мање од 100 бирача, што је законски минимум.

Држављани Србије који се нису пријавили за гласање у иностранству своје бирачко право моћи ће да остваре у Србији, у месту пребивлишта.

Они који су у служби у Војсци Србије гласаће на 26 бирачких места у Младеновцу, Беочину, Лозници, Ваљеву, Јагодини, Сјеници, Чајетини, Рашкој, Тутину, Брусу, Нишу, Куршумлији, Прокупљу, Лебану, Медвеђи, Врању, Владичином Хану, Бујановцу и Прешеву.

Грађани Србије, који имају бирачко право, могу у сваком моменту да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак у општинској односно градској управи где имају пребивалиште или преко сајта Министарства правде и државне управе уношењем матичног броја.

Ванредни републички избори коштаће милијарду и 146 милиона 440.000 динара и средства су обезбеђена из буџетске резерве.

Ванредне парламентарне изборе прате домаћи и страни посматрачи. Центар за слободне изборе и демократију - Цесид једина је домаћа организација која је од РИК тражила и добила акредитацију за посматрање ванредних парламентарних избора, док је интересовање страних посматрача знатно веће.

Када је реч о међународним организацијама у којима је Србија члан, посматрачи ће бити из ОЕБС/ОДИХР (ОЕБС/КДИЉП), Парламентарне скупштине ОЕБС, Мисије ОЕБС у Србији, Парламентарне скупштине Савета Европе.

Посматрачи долазе и из централних изборних комисија Албаније и Руске Федерације.

Међународна организације у којима Србија није члан, а РИК је дао акредитације њиховим делегацијама је Интерпарламентарна скупштина Заједнице независних држава - ИПС ЗНД.

Када је реч о међународним невладиним организацијама, изборе у Србији ће пратити Заједничка мрежа међународних волонтера из Јапана.

И три амбасаде су затражиле и добиле акредитацију како би њихове дипломате пратиле изборе - Британска амбасада, Амбасада Бугарске и Амбасада САД.

Трошкове праћења избора сносе подносиоци пријаве чији посматрачи прате изборе.


#   Врање   Прокупље   Бујановац   Куршумлија   ДС   СПС   СНС   УРС   Лебане   Медвеђа   Владичин Хан   Прешево   Ненад Чанак   избори   Риза Халими   СРС   Саша Радуловић   Борислав Пелевић   ЛДП   избори 2014   Борис Тадић   НДС   Бошко Обрадовић   Црногорска партија   ОЕБС   СДС   Заједно за Србију   Доста је било   група грађана   изборна тишина   бирачка места   Руска странка   Амбасада САД   Абу Даби   дипломатија
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @SRS_info @SasaRadulovich @ldp @socdemstranka @ZajednoZaSrbiju @DostaJeBilo @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима