Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стручњаци из Винче "чисте" врањско позориште од отрова

rssBookmark and Share

Врање 18.08.2016. Јужна Србија Инфо

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић потписао је са др Владимиром Николићем из Института за нуклеарне науке из Винче Уговор о деконтаминацији зграде Позоришта „Бора Станковић“.

Фото архива: novosti.rs
Фото архива: novosti.rs

Извођач радова се, према Уговору, обавезује да ће отпочети радове деконтаминације у року од 15 дана од дана потписивања Уговора и овај процес ће бити изведен у девет фаза.

Фото: Град Врање

Такође, извођач је у обавези да, по завршетку последње фазе, у року од 30 дана, достави Финални извештај о деконтаминацији зграде врањског позоришта. Укупна вредност предвиђених радова износи 45.804.008 динара.

Да подсетимо... 09.11.2015. Јужна Србија Инфо

Како је саопштио градоначелник Зоран Антић, у налазима је констатовано присуство појединих једињења полицикличних ароматичних угљоводоника, фенолних материја и ниских концентрација испарљивих ароматичних угљоводоника.

У извештају „Винче“ се такође наводи да је „на основу резултата, оплатно уље које је коришћено у Позоришту исто оно које је изазвало загађење бетонских површина у насељу „Др Иван Рибар“ и Банци матичних ћелија Института за мајку и дете у Београду“. „Сасвим супротан извештај смо добили од фирме ГПД „Банковић“ у коме се тврди да на објекту Позоришта није коришћен исти оплатол као на објектима у Београду“, рекао је Антић и додао да су представници Града били у потпуности у праву када су прекинули даље радове на згради Позоришта.

Антић посебно истиче да је угрожена само унутрашњост Позоришта, тако да опасности по пролазнике односно околину зграде нема, што потврђују и стручњаци Института „Винча“. „Предлог мера које ћемо предузети обухвата затварање улаза у зграду Позоришта, а представници „Винче“ ће већ следеће недеље отпочети са мерама деконтаминације армираних бетонских површина, док ће целокупни трошак ових радова сносити извођач, односно предузеће Банковић“, изјавио је градоначелник Антић.

Цео случај испитаће и Градско јавно правобранилаштво и надлежни државни органи. Иначе, у Србији не постоји установа која контролише употребу хемијских једињења у грађевинарству јер је надлежна Агенција за хемикалије укинута 2013. године.


#   Врање   Зоран Антић   Јужна Србија регион   Јужна Србија Инфо   реконструкција   Слободан Миленковић   Институт Винча   Град Врање   Позориште Бора Станковић   фенол     деконтаминација   Владимир Николић
@juznasrbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима