Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свечано отворена "Светосавска недеља" у Врању

rssBookmark and Share

Врање 22.01.2019. Јужна Србија Инфо

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић отворио је јуче у Галерији Народног музеја традиционалну културно-просветно и духовну манифестацију ,,Светосавска недеља", која се обележава већ 29 година у част првог српског просветитеља и архиепископа Светог Саве.

Свечано отворена "Светосавска недеља" у Врању

Градоначелник је истакао да је учинак Светог Саве био од велике важности за доба у којем је он живео и стварао, а да је његово учење  опстало све до данас и да се због тога са правом каже да је био ,,свевремена личност”. 

"Полазећи од уверења да је просвета кључ развоја једне националне културе, цивилизације и независне државе, нарочито се залагао за њено унапређење. Мирио је завађену браћу, али и Србе са својим суседима и уносио мир међу свим балканским народима. Љубав према хришћанству коју је пронео светом, одражавала је његов став да се добро дешава онда и само када је утемељено на начелима истине, благостања и вере. Док год се овим принципима водимо, док год пратимо предања и духовна усмерења просветитеља Саве, можемо са сигурношћу да кажемо да постоји боље сутра за нас и за генерације које ће доћи. Велика одрицања пратила су стваралаштво Саве, а данас се и нама намећу многобројна искушења. Не заборавимо да пред њима не смемо да поклекнемо, ни устукнемо, и да је наш задатак да се се са истима суочимо, управо врлинама којима нас је Сава научио. Зато, нека нас и убудуће дани када славимо лик и дело Саве Немањића подсете да у животу и раду морамо, као и он, бити умерени, ненаметљиви и скромни. Следимо праве духовне вредности и пут очувања и надограђивања културног богатства. Нека живи успомена и сећање на Светога Саву, које ћемо најдаље сачувати уколико у срцу стално носимо племенитост и истинољубивост”, рекао је Миленковић.

Почетак манифестације обележен је отварањем изложбе ,,Свети Сава Српски“, Историјског музеја Србије, на којој су представљени архивска грађа, копија фресака и икона и фотографије личних предмета и реликвија Светог Саве. Аутор је овом поставком, желео да  што потпуније приближи јавности Савин световни и духовни пут, као и величину и значај његове личности за српску државу и Српску православну цркву, али и целокупну српску историју и културу.  Изложба приказује  световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји где је постао и први српски архиепископ. Такође, приказани су и Савини државотворни, државнички и дипломатски послови, којима је издејствовао, између осталог, и међународно признање Србије за краљевину, као  и његови свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства (обнова манастира Хиландар, подизање Жиче, Студенице и других манастира), који су Светог Саву учинили најзначајнијом личношћу у историји српског народа.

О лику и делу Светог Саве говорио је и аутор др Андреј Вујновић. ,,Задивљује чврстина и бистрина његове хришћанске мисли и става, али уз то и његова отвореност и жудња за ширењем хоризонта и непрестана тежња према добру. Задивљују његови дипломатски подухвати и организационе способности у којима се препознаје способност реалног сагледавања околности и на основу таквог виђења прагматично поступање”, истакао је Вујновић.

У програму је наступио и хор музичке школе ,,Стеван Мокрањац“.


#   Врање   Свети Сава   Хиландар   Слободан Миленковић   фотографије   Светосавска недеља
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима