Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тужно сећање: 13 година од погрома на Косову и Метохији

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 17.03.2017. Јужна Србија Инфо

Мартовски погром 2004. означава масовне нападе албанских екстремиста на српско цивилно становништво који су се десили на Косову и Метохији у марту 2004. године. Ови напади су били директна последица тензије између Срба и Албанаца, након дављења двоје албанске деце у реци у селу Чабра, за чију смрт су албански медији и политичари окривили Србе из суседног села Зупче.

СРБски ФБРепортер
СРБски ФБРепортер

лбански екстремисти су 17. марта протерали велики број Срба, спалили њихове куће и оскрнавили српске културно-историјске споменике. Два дана отвореног напада албанских екстремиста на српско цивилно становништво на Косову и Метохији довело је до масовног прогона Срба, најмасовнијег од 1999. године. О овим догађајима снимљено је неколико документарних филмова.

Процењује се да је око 4.000 Срба изгнано из својих кућа широм Косова и Метохије. Током погрома погинуло је 28 људи, 35 православних манастира је уништено или оскрнављено, а око 930 српских домова је спаљено и уништено. Поред јавних осуда од свих међународних актера многи учесници су до данас остали некажњени.

Не знају се прецизни подаци о броју изгнаних Срба из својих кућа, али се говори о минимално 4.000. Током погрома погинуло је 28 људи, 35 православна манастира је уништено или скрнављено, а око 930 српских домова је спаљено и уништено. Слични подаци се помињу и у извештају УМНИК-а, односно мисије ОЕБС-а, где је наведено да је кампања етничког чишћења трајала три дана и за собом оставила 19 мртвих, 954 повређених, 4100 расељених лица, 550 кућа и 27 православних цркава и манастира је спаљено и додатно 182 куће и две цркве оштећено.

Поред напада на Србе, Албанци су нападали и снаге КФОР-а и УМНИК-а, тако да је велики број припадника ових снага теже или лакше повређено. Косовска полицијска служба се углавном држала по страни, осим у северном делу Косовске Митровице где су већином етнички Срби. Србија је 21. марта 2004. прогласила дан жалости због жртава током немира.

Велики број грађана из Ниша, пореклом са Косова и Метохије, посетиће данас гробове настрадалих. широм градова јужне српске покрајине.


#   избеглице   Косово и Метохија   Албанци   Косовска Митровица   насиље   Приштина   дан жалости   ОЕБС   погром
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима