Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу отворена СОС линија за децу и младе „ДЕЛИНИ“

rssBookmark and Share

Ниш 29.01.2024. Јужна Србија Инфо

У оквиру Сигурне куће у Нишу отворена СОС линија за децу и младе „ДЕЛИНИ“. Стручни саветници Сигурне куће биће на располагању младима посредством телефона 0800/000 803, сваког радног дана од 8 до 15 часова,

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Директорка Сигурне куће Соња Шћекић казала је да ће путем телефона деца и млади до 18 година моћи да добију савете за проблеме са којима се сусрећу попут усамљености, промене средине, губитка члана породице, развода родитеља и породичног насиља. 

„Деца ће моћи са саветницима да поделе своје проблеме, мисли и осећања, а саветници ће се трудити да им пруже подршку, да разумеју проблем, ситуацију у којој се дете налази и околности које су претходиле позиву. Заједно са дететом настојаће да нађу најбољи начин да се проблем реши“, објаснила је Шћекић.

„Уколико родитељи виде да је дете позвало или позивало СОС линију, моћи ће да позову број 0800/000 803. Тај позив ће наравно бити прихваћен и родитељи ће бити саслушани, али ће бити упућени да проблем реше уз помоћ релевантних, за тај проблем задужених институција“, казала је Шћекић.

Према њеним речима, саветници који ће се јављати на телефон неће пријављивати полицији уколико деца и млади буду пријављивали насиље.

„Саветници ће бити ту да саслушају дете, а током разговора видеће која је то одрасла особа у његовом непосредном окружењу у коју дете има поверења, која ће пријавити евентуално насиље“, истакла је Шћекић.

Она је нагласила да су саветници Сигурне куће завршили акредитовани програм за дечје саветнике и сва деца и млади који буду позивали СОС линију сигурно могу да рачунају на њихово разумевање и емпатичност.

Саветодавна телефонска линија симболично названа Делини, намењена је деци и младима, а прва је СОС дечија линија у Ниша, а друга у Србији. Ово је осма социјална услуга коју је град Ниш отворио за протекле четири године рекла је заменица градоначелнице Душица Давидовић.
 
Давидовићева  је подсетила да је Сигурна кућа у Нишу септембра прошле године отворила Саветовалиште за децу жртве насиље, прво и за сада једино у Србији. 

Задатак саветовалишта је пре свега пружање терапеутских услуга деци која су на жалост била жртве насиља. Наши терапеути са децом имају психоедукативне и саветодавне разговоре, у које су све време укључени и родитељи.

Саветовалиште за децу жртве насиља од фебруара кренути и са превентивним активностима, тако што ће едуковати ученике који ће бити вршњачки едукатори и који ће организовати радионице у нишким школама на тему превенције насиља.


#   Ниш   деца   сигурна кућа   Соња Шћекић   насиље у породици   Душица Давидовић   Делини СОС линија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима