Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прокупљу обележено 100 година од подизања Топличког устанка

rssBookmark and Share

Прокупље 26.02.2017. Јужна Србија Инфо

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, на обележавању 100-годишњице подизања Топличког устанка, да он заузима посебно место не само у срцима и памћењу, већ у читавој историји српског народа и Великог рата.

У Прокупљу обележено 100 година од подизања Топличког устанка

Вучић је у Прокупљу, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком, положио венац на Споменик Топличанима палим у ратовима од 1912. до 1918. године и жртвама Народног устанка 1917. године. 

Он је том приликом истакао да ће, из данашње перспективе, неко да постави питање да ли су последица устанка биле српске жртве, али историјске чињенице, како је објаснио, говоре да су српске жртве биле узрок устанка.

Према његовим речима, Топлички устанак био је први и једини устанак против тираније у било којој држави окупиране Европе у Првом светском рату.

Данас, овде пред вама, драги јуначки народе српске Топлице, желим да се захвалим на свему што сте дали, и у Другом светском рату и у рату током деведесетих, јер никад нисте питали ни за шта друго, већ сте давали своје животе за Србију, нагласио је премијер.

Вучић је подсетио на то да је упоредо са нељудским угњетавањем окупатор покушао да укине српски језик, при чему су књиге спаљене, а свештеници убијени.

Церемонији су присуствовали и председник Народне скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, представници дипломатског кора, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани. 

Председник Владе је након обраћања обишао поставку "Топлички устанак 1917- 100 година после" у Народном музеју Топлице.

Топлички устанак био је једина оружана побуна у поробљеној Европи у Првом светском рату. Од краја фебруара до краја марта 1917. године ослобођена је велика територија Топличког и Јабланичког округа. Повод за устанак била је присилна мобилизација, коју је спроводила бугарска власт.

Током гушења устанка аустроугарска и бугарска војска убиле су 20.000 људи и запалиле више од 50.000 кућа.

Споменик топличким јунацима подигнут је у центру Прокупља 1934. године, а на откривању су били краљ Александар Карађорђевић, патријарх Варнава, чланови Владе и више од 40.000 грађана.


#   Прокупље   Александар Вучић   Маја Гојковић   Влада Републике Србије   Бугарска   председник општине   Александар Карађорђевић   Топлички устанак   Милорад Додик   српски језик
@avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима