Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вече за памћење: Прослава јубилеја 200 година Саборног храма у Нишу (ФОТО)

rssBookmark and Share

Ниш 17.11.2019. Јужна Србија Инфо

Вечерњом службом у Малом Саборном храму у Нишу и Свечаном академијом у Светосавском дому почела је централна прослава 200 година од изградње цркве Сабора Светих Архангела.

Фото: Вања Кесер
Фото: Вања Кесер

Његова светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј присуствовао је Свеченој академији поводом обележавања 200 година Саборног храма Светих Архангела у Нишу.

Вечерњом службом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки  Г. Г. Давид.

Патријарха је у порти Саборне цркве дочекао владика нишки Арсеније са свештеницима Епархије нишке.

Његов долазак у Ниш где је преко 35 година провео као епископ и међу народом био омиљен, са нестрпљењем је очекивао и велики број грађана.

Пре свечане академије у 17 сати служена је Вечерња служба у Малом Саборном храму, који је након завршетка реконструкције поново отворен, којој је присуствовало десетак епископа СПЦ и сестринских-помесних цркава. Вечерњој служби су присуствовали и градоначелник града Дарко Булатовић, председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић, командант Копнене војске Србије генерал – потпуковник Милосав Симовић, председници нишких градских општина и представници градских институција. Након тога је одржана Свечанаакадемија у Светосавском дому.

На академији су учествовали мали и векики хор НЦПД "Бранко", глумци Народног позоришта из Ниша, оперска прмадона Драгана Молес и наратори Емилија Радмиловић и Ивица Џунић.

Данас Његова светост Патријарх српски господин Иринеј служи Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Нишу, Велика Саборна црква, у присуству више Архијереја Српске Православне Цркве, као и других помесних цркава.

“Ово је велики и значајни јубилеј за град Ниш и ми се радујемо што ћемо га прославити заједно са нашим патријархом господином Иринејем и владиком нишке Епархије Арсенијем”, казао је отац Бранко Цинцаревић. “Нема старије куће у Нишу од ове цркве. То је најстарија црква. Баш је тако и зидана јер турски паша је део дозволу 1819.године да се подигне храм који неће имати ни звоник ни кубе .Храм је зидан као кућа, али куће која је богомоља у којој се Божије име славило и призивало. Тај малени храм, прелепа лепотица Нишка, данас обележава два века свога постојања”, казао је отац Цинцаревић.

Он је додао да је храм за два века имао бурну историју.

“Пет пута је храм обнављан, потапан, спаљиван и многе су сузе утрте у овај храм, али данас радосни и поносни обележавамо овај дан. Не може човека да не трене тај додир и осећање да је ово велики тренутак и да смо учесници овог великог јубилеја.Наш владика Арсеније је учионио највише што је могао. Предвођењи њиме ми смо обновили овај наш мали Саборни храм , а обнова је трајала пуних 15.година. Он је изнутра живописан, споља је потпуно сређен грађевински, под је промењен јер је у храму била велика влага, иконостас је рестауриран на чему захваљујемо Заводу за заштиту споменика и културе.Цео мобилијар који је сада у храму представља благо новог храма посвећеног Светих архангела. Радујемо се томе, а вечерас је у њену одржано прво богослужење после обнове”, казао је отац Цинцаревић.

Обновити храм била је велика жеља владике Арсенија који је веома посвећено приступио том послу и водио рачуна о сваком детаљу. Најпре су рестауирина 64 иконе са Свете Горе и иконостас и то су урадили рестауратори из Београда али и Нишлија Франц Цурк.

Свечаној академији су присуствовали Архијереји Српске Православне Цркве, високопреподобни архимандрит, игуман манастира Хиландара, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Призренске богословије "Светих Кирила и Методија" Едвин Сугарев, генерални конзул Републике Бугарске, представници Одреда Жандармерије у Нишу, Драгана Сотировски, начелница Нишавског округа, Дарко Булатовић, бројно свештенство и монаштво Епархије нишке и других Епархија СПЦ.


#   Ниш   СПЦ   Патријарх Иринеј   Драгана Сотировски   Саборна црква   Раде Рајковић   Милосав Симовић   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Бранко Цинцаревић   Владика Арсеније   Мала Саборна црква
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима