Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За пар дана Ниш поново има авио везу са светом!

rssBookmark and Share

Ниш 21.06.2015. Курир, Бета, Јужна Србија Инфо

Авиони ће летети до шведског Малмеа три пута недељно и то уторком, четвртком и суботом, а до Базела у Швајцарској два пута недељно, понедељком и петком.

Фото: РТС
Фото: РТС

После паузе дуже од годину и по дана Ниш ће, захваљујући мађарској нискобуџетној компанији "Виз ер" од четвртка, 25. јуна, поново имати редовну авио везу са светом, и то до Малмеа, а четири дана касније и до Базела.

У Јавном предузећу "Аеродром Ниш" кажу да је нишка ваздушна лука спремна за прихват путника, којих ће, како оцењују, бити отприлике 150 по лету.

"Урађено је пуно тога на побољшању комфора путника, уведен је нови компјутерски и софтверски систем за продају карата и чекирање, као и нов видео систем за надзор. Проширен је одлазни гејт и тиме је омогућено задржавање Виз ерових авиона од само 30 минута", истакао је директор ЈП "Аеродром Ниш" Владица Ђурђановић.

Он је подсетио да ће авиони "Виз ера" летети до шведског Малмеа три пута недељно и то уторком, четвртком и суботом, а до Базела у Швајцарској два пута недељно, понедељком и петком.

Ђурђановић је истакао да је "Виз ер" заинтересован да аеродром "Константин Велики" постане база једног његовог авиона, али ће то бити могуће вероватно 2016. године.

"Неопходно је усвајање новог Плана детаљне регулације аеродрома и омогућавање авио-компанијама да граде хангаре и простор у коме ће бити смештени њихови механичари и опрема за сервисирање авиона", казао је Ђурђановић. Према његовим речима, са једним авионом стационираним у Нишу била би обезбеђена три до четири лета дневно, за више од 20 дестинација у свету.

Ђурђановић је подсетио да су бројна предузећа и установе са подручја југа Србије недавно упутила заједнички позив домаћој авио-компанији "Ер Србија"  да лети из Ниша, али да из ове компаније још није стигао никакав одговор.

"Ер Србији смо предлагали линију Ниш-Беч, јер је то профитабилна линија, и то не би били летови са губитком", нагласио је Ђурђановић.

Он је истакао да постоји интересовање других авио-компанија за летове до Тивта и на релацији Ниш-Осијек-Франфуркт, али да још нема конкретних договора о тим летовима.

Пре "Виз ера" са нишког аеродрома летео је црногорски "Монтенегро ерлајнс" (у периоду од 2009. до 2013) и италијански "Винд џет" (2009-2010), али су ти летови скупо коштали град Ниш јер су подразумевали субвенције авио-превозницима.


#   Ниш   субвенције   аеродром     летови   Ер Србија   аеродром Константин Велики   Виз Ер   Владица Ђурђановић
@airserbia @NisAirport @wizzair @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима