Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршена прослава јубилеја Миланског едикта

rssBookmark and Share

06.10.2013. Autor: Agencije

Литургијом испред храма Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу обиљежено 17 вијекова Миланског едикта.

Завршена прослава јубилеја Миланског едикта

Света архијерејска литургија коју је водио Васељенски Партијарх Вартоломеј испред храма Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу као централно обиљежавање 17 вијекова Миланског едикта завршена је подјелом ордена Светог Цара Константина истакнутим учесницима из вјерског и политичког живота.

Орден Светог цара Константина добили су сви присутни патријарси и поглавари цркава предвођени Васељенским владиком Вартоломејом и представницима свјетовног и политичког живота, предсједник и премијер Србије, Томислав Николић и Ивица Дачић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић (који није био присутан), предсједник Републике Српске Милорад Додик, престолонасљедник Александар Карађорђевић.

У литургији су учествовали партијарси Московски, Јерусалимски и Српски, архиепископи помјесних православних цркава, архијереји Српске Православне цркве и свештеници.

У завршној бесједи Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј је подсјетио на значај јубилеја који се данас обиљежава.

"Данас обележавамо велики историјски догађај који је променио лице света, догађај који је време поделио на паганско и хришћанско", казао је патријарх.

'Наставак прогона'

Посљедњу ријеч у бесједи имао је Владика Васељенски Вартоломеј који је рекао да "ова велика божанствена свечаност представља обавезу за православну цркву да поново преиспита себе како би сви и лично васкрснули".

Он је подсјетио на прогон кршћана прије проглашења Миланског едикта, који, како је рекао, траје и данас у Сирији, Нигерији, Русији, Пољској, Ираку, Египту и другим дијеловима свијета.

"Милански Едикт представља извор из кога је проистекло и прокламовано начело верске слободе у читавом свету", рекао је Вартоломеј, преноси агенција Тањуг.

Литургији је присуствовала делегација државног врха Србије предвођена предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем и чланови Владе, предсједник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска Милорад Додик, представници других цркава и заједница – римокатоличке цркве, Исламске заједнице, англиканске цркве и других вјерских заједница, те кршћанских удружења из Европе и свијета.

Литургији је присуствовао и велики број вјерника и грађана, а према процјенама нишке полицијске управе и СПЦ-а било је присутно преко 15.000 људи.

Централну прославу прати 50 акредитираних новинарских екипа.

Милански едикт је законски акт који су донијели цареви Константин Велики, рођен 272. године у данашњем Нишу, и Лициније којим је проглашена вјерска равноправност и престанак прогона кршћана који је трајао 300 година.


#   Патријарх Иринеј   Ивица Дачић   Томислав Николић   Милански едикт   Цар Константин Велики   Александар Карађорђевић   Република Српска
@DacicIvica @predsednikrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима