Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дођите на рођенданску журку, играј док те ноге држе уз електронску музику: "Хепи Пипл" у суботу у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 05.04.2024. И.А. Јужна Србија Инфо

Прошло је првих тридесет година њиховог узбудљивог путовања пространствима хауса и техна. Они су "Хепи Пипл# и у суботу, 6. априла, славе рођендан у нишком клубу Код.

Дођите на рођенданску журку, играј док те ноге држе уз електронску музику: "Хепи Пипл" у суботу у Нишу

Хепи Пипл, један од првих домаћих ДЈ колектива, крунисаће тридесету годишњицу постојања турнејом која ће током 2024. и 2025. симболично обухватити тридесет градова у Србији и региону. Пионири електронске музичке сцене планирају да се на овај начин захвале и најудаљенијим групама својих верних обожавалаца, као и онима који ће то тек постати, тако да ће досад најшира публика имати прилику да чује оно што Александар Павић (Лале), Горан Ковачевић (Змикс), Петар Цветковић (Цвтквц) и Лукави, сматрају заштитним знаком Хепи Пипл звука – префињени пресек опуса светске хаус и техно продукције.

А ко су, заправо, „Срећни људи”? Оно што је раних 90-их било тек назнака, карактеристике правог клабинга добија половином деценије уз организације Интегра и Козмик, када започињу први ангажмани по београдским клубовима. Исте године Хепи Пипл креће са сопственим журкама, ствара се  професионална екипа под називом „Срећни људи – уједињена омладина Београда”, која окупља младе и креативне људе и на различитим локацијама организује веома посећене забаве „без граница”. Значајан утицај на београдску електронску сцену извршиће и Хепи Пипл продавница. Све је почело 10. фебруара ’94. када је створена замисао о друштву са великим осмехом:


„Сам Хепи Пипл креће као најбоља екипа за добар провод. Музика и уметност у комбинацији са великим осмехом. Настаје продавница у 45. блоку. Све је битно. Добра музика, добар дизајн” – објашњава Лале. „Идеја је била презентовати умотворине и рукотворине (миксеве, плоче, уникатне мајице, шешире, пајпове, привеске) и организовати журке са пуно декорације. Уметнички део радње чине: Данко, Исидора, Ђовани. Музички део: Срђан Жика Тодоровић, Марко Настић, Петко, Змија, Раја, Прока и ја. Радња је имала прогресиван изглед и размишљање и за Европу, камоли за брдовити Балкан, па још 45. блок (крај света), те су је људи у великом броју заобилазили. Непознато. Чудно. Гласно. Са друге стране, ко се препознао, откинуо је скроз. Клинци су кренули да се куну – „Хепи Пипл шопа ми!” 

Године ’96. као ДЈ тим гостују по свим већим градовима Србије и бивше Југославије. Радња се због финансијских проблема затвара средином ’98. а ХП наставља као парти организација. То искуство, али и оно стечено на Куби, Ибици или журкама у енглеским складиштима, Лале касније користи за ангажовање страних уметника. Највише сарађује са лондонском сценом (Тери Френсис, Едие Ричардс, Гидеон Џексон, Дејв Мадерсол, Грант Дејл, Ричард Греј, Асад Ризви…), мада има и Њујорчана, попут Френсиса Хариса или Адама Колинса, са којим је гостовао и у Нишу на својеврсном матинеу усред корона пошасти.

Опсесија му је фузија звукова, а нишка публика била је у прилици да га чује уживо и са бендом Ману на Нишвил џез фестивалу.
„Фузија је чудо и биће нам лудо! Комбинација различитих инструмената, плоча, семплера и ефеката, која је данас готово стандардна, тада је још била у повоју. Изађемо пред свет и проводимо се. Све је то импровизација тренутка” – каже Лале, додајући да стижу нови клинци. „Ми им дајемо и предајемо наше искуство. Много је свега укључено у нашу свакодневницу. Клупски живот једног града је јако битан, треба људима да дâ простор и време да се опусте, упознају и размишљају кроз добру продукцију како би својим кућама отишли са великим осмехом, задовољни.”

Иако се приватно друже и врло често наступају заједно, некадажњи чланови Марко Вуковић, Никола Пауновић, Предраг Шестић и Владимир Букилић кренули су својим путевима, те Хепи Пипл данас представљају четворица пријатеља. У Нишу, на другој из серије Хепи Пипл рођенданских журки у јубиларној 2024. години, водиће нас момци са извора – Лале и Горан Змикс Ковачевић. Музички воз креће у 22ч са Код перона и не стаје док се, како Лале најављује, „не напуне све батерије среће”.

Цена карте je 500 динара до поноћи, 700 након поноћи.

 


#   Ниш   музика   техно   рејв
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима