Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Америчка донација унапређује кардиохирургију у Нишу: Нови инструменти за минимално инвазивне процедуре

rssBookmark and Share

Ниш 04.07.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

Клиника за кардиохирургију у Нишу добила је други део америчке донације, који укључује хируршке инструменте за минимално инвазивне процедуре у вредности од око 130.000 евра. Ова донација значајно ће унапредити капацитете клинике и омогућити вршење најсавременијих захвата.

Фото: Драган Милић ФБ
Фото: Драган Милић ФБ

Поред инструмента, ускоро се очекује испорука и пнеуматске руке, чиме ће донација бити комплетирана. „Ова донација представља велики искорак за нашу клинику. Омогућиће нам да изводимо сложене операције на срцу уз минималне резове, што је велики бенефит за пацијенте“, изјавио је др Александар Каменов, кардиохирург у нишкој клиници.

Тим стручњака креће на едукацију

Кардиохирурзи др Александар Каменов и др Владимир Стојиљковић, анестезиолог др Ненад Јовановић, перфузер Радован Драмићанин и инструментарка Јелена Маринковић, почетком августа путују на едукацију у Немачку. Овај стручни тим ће се тамо обучавати за коришћење нових инструмената и технологија, како би стекли неопходна знања и вештине за извођење минимално инвазивних операција.

„Едукација у Немачкој биће кључна. Нова знања од водећих стручњака у овој области, омогућиће да брзо имплементирамо нове технике у нашем раду“, рекао", каже Др Милић.

Нови стандарди у кардиохирургији

Минимално инвазивне процедуре доносе бројне предности, укључујући краће време опоравка, мање болове и мањи ризик од инфекција. Очекује се да ће ове процедуре бити доступне пацијентима у Нишу за неколико месеци након повратка тима са едукације.

Будућност кардиохирургије у Нишу

Уз нову опрему и едуковани кадар, Клиника за кардиохирургију у Нишу спремна је да постане лидер у минимално инвазивној хирургији у региону. Очекује се да ће прве операције без хируршког реза бити изведене у наредним месецима, што ће значајно побољшати исходе лечења пацијената са кардиоваскуларним болестима.

Овај значајан корак унапред представља велики успех за нишку клинику и доноси нову наду пацијентима којима су потребне кардиохируршке интервенције.


#   Ниш   донација   САД   Драган Милић   Клиника за кардиохирургију
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима