Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Годишње у Србији умре 20.000 оболелих од рака

rssBookmark and Share

Ниш 02.02.2018. Танјуг

Сваке године у нашој земљи од рака оболи око 36.000 људи, а умре више од 20.000 пацијената, саопштио је Институр "Батут", поводом Светског дана борбе против рака који се обележава 4. фебруара.

Годишње у Србији умре 20.000 оболелих од рака

Мушкарци у Србији највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док је код жена малигни процес најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, подаци су Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Превенција код малигних болести има значајну улогу. Око 30 одсто свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумирања алкохола.

Министарство здравља у сарадњи са РТС-ом покренуло је једногодишњу кампању "Рак је излечив", а широм Србије биће организована разна предавања, трибине, превентивни прегледи, како би се болест открила у раној фази када је излечива.

Онколози кажу да се превентивним мерама број оболелих од карцинома може смањити за 30 одсто, а то подразумева престанак пушења, престанак конзумирања алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, унос здраве хране, редовну физичку активност.

Карцином плућа један је од најчешћих и најсмртоноснијих карцинома у Србији, од кога годишње оболи око 5.000 људи.

У онколошким центрима пацијенти се лече хемотерапијом, али и циљаном молекуларном терапијом.

Захваљујуци донацији од шест милиона евра, 60 пацијената у Србији имаће могућност да се лече најсавременијом имунотерапијом у наредне две године.

Пацијенти ће најсавременијом терапијом бити лечени у четири онколошка центра: Институту за онкологију и радиологију Србије, Клиничком центру Србије, Институту за плућне болести Каменица и КЦ Ниш.

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години.

До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70 одсто.

Према истом извору, у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

У наредних двадесет година највећи пораст и у оболевању и у умирању од рака ће бити у неразвијеним и у средње развијеним земљама, где је животни век становништва све дужи и у којима су присутне највеће разлике у социоекономском статусу.

У неразвијеним земљама и даље ће доминирати оболевање и умирање од карцинома грлића материце, док ће у средње развијеним земљама међу водећим бити карциноми плућа, дојке и дебелог црева.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   рак   болест   Милан Јовановић   смрт   канцер   Министарство здравља   институт Батут   карцином плућа
@


 


[ Додај коментар ]