Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешна година за нишке кардиологе, до сада урађено 12 уградњи најмањег пејсмејкера на свету - микре

rssBookmark and Share

Ниш 27.11.2023. Јужна Србија Инфо

За непуних годину дана, од када је на Клиници за кардиологију Универзитетког клиничког центра у Нишу обављена прва уградња најмањег пејсмејкера на свету - микре , ова процедура је постала стандардна . До сада је урађено 12 оваквих интервенција.

Успешна година за нишке кардиологе, до сада урађено 12 уградњи најмањег пејсмејкера на свету - микре

Последњи у низу оних који су добили микро пејсмејкер у УНКЦ Ниш су пацијенти који су индиковани за класичну уградњу пејсмејкера али због година и пропратних болести, нишки кардиолози су проценили да су они кандидати за уградњу микро пејсмејкера без оперативног реза, каже проф.др Томислав Костић руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Ниш.

“Два пацијента које смо сада урадили су људи старије животне доби са ризиком од свих нежељених појава до којих може довести класична уградња пејсмејкера. Овај захват изводи се тако што се у локалној анестезији из венског система ногу помоћу посебних инструмената, мали пејсмекер имплантира унутар самих срчаних шупљина. С обзиром на то да нема класичних резова, пацијенти после 24 часовног сагледавања, бивају пуштени кући што је за њих али И нас велика предност. Век трајања батерије ових уређаја је преко 10 година”, објаснио је проф. др Томислав Костић руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Ниш.

Руководилац Клинике за кардиологију УКЦ Ниш каже да је уградња најмањег песјмејкера на свету само једна од метода којим су допунили богат портфолио Клинике за кардиологију, који је сврстава у сам врх у нашој земљи али и у Европи. Оно што је јако важно јесте чињеница да за уградњу микро пејсмејкера не постоји листа чекања и заказивања.

“Од 2000. године и 16 уграђених пејсмејкера ми смо данас дошли до бројке од 785 уграђених пејсмејкера годишње што нас чини великим регионалним центром, а то је и наш својеврстан рекорд. Имамо мање од месец ипо дана до краја године, а ми смо већ у уједном рекордном броју по броју уграђених пејс уређаја. Ово је само допуна онга што смо све радили. Да ли је то терапија поремећаја срчаног ритма, поремећаја срчане слабости и на крају крајева са овим смо заокружили тај део нашег рада” – каже проф др Костић и посебно се захваљује подршци коју имају од руководства УКЦ Ниш, РФЗО и Министарства здравља.Према његовим речима ни у једном моменту пацијенти нису били у недостатку, када је у питању материјал који уграђују.

И директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф. др Зоран Перишић, иначе један од признатијих српских кардиолога, изразио је задовољство радом Клинике за кардиологију И чињеницом да је свака продеура која је једном изведена на нишкој кардиологији, постала стандард. Оно што је посебно поносан јесте да све врсте пејсмејкера које се уграђују у свету раде и у Нишу.

“ Када смо први пут уградили микру прошле године, професор Костић је урадио три захвата. Нисмо очекивали да ћемо ове бројке достићи унутар једне године. У Србији смо убедљиво са највећим бројем уградњи и због тога смо постали велики центар не само на регионалном, већ и на европском нивоу. Већи број уградњи пејсмејкера можда има 10 кућа у Европи. Ми смо по европским стандардима постали велики центар”, рекао је проф. др Перишић.


#   Ниш   Зоран Перишић   срце   Клиника за кардиохирургију   Универзитетски клинички центар ниш   Томица Костић кардиолог   пемејкер   микра песмејкер
@ProfdrPerisic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима