Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Први пут у на нишкој Клиници за кардиологију уграђен најмањи пејсмејкер на свету

rssBookmark and Share

Ниш 19.12.2022. Јужна Србија Инфо

Након данашњег, потпуно новог оперативног кардиолошког захвата уградње најмањег пејсмејкер уређаја на свету, код пацијената који, због одређених здравствених компликација, не би могли да добију овакав вид срчане потпоре на већ традиционалан, хируршки начин, отпочела је, како кажу стручњаци, нова ера кардиологије у нишком Универзитетском Клиничком центру. Микро пејсмејкер, величине омање капсуле, данас је новом, минимално инвазивном методом, у сали за катетеризацију нишке Клинике за кардилогију, успешно уграђен двојици пацијената, чиме им је, како су објаснили оператори, умногоме побољшан квалитет живота и то бар за наредних десет година.

Први пут у на нишкој Клиници за кардиологију уграђен најмањи пејсмејкер на свету

На Клиници за кардиологију Унивезитетског Клиничког центра Ниш, први пут је урађена имплантација новог типа пејсмејкера, тзв. микро пејсмејкера, који је за разлику од класичне методе са оперативним резом, пацијентима уграђен транскатетерским приступом. Према речима првог човека нишког Универзитетског Клиничког центра, проф. Др Зорана Перишића, ово је само још један доказ, да врхунска медицина одавно није привилегија једног, или два центра у држави и да је циљ, да лекари ове највеће здравствене установе јужно од престонице, не прате све оно што се дешава само у Београду, него итекако и у Европи и свету.

- Процедура којој сте управо присуствовали, је по први пут у Нишу, уградња пејсмејккера, вештачког водича срчаног ритма, трансвенским путем, без отварања грудног коша, преко феморалне вене. То је са много мање траума за пацијента , без ризика инфекције, а минијатуризација је коначни циљ ове процедуре, где је уграђен апарат који се не везује жицама и нема неке друге технологије, сем голог апарата, који је свега 0.8 кубика и тежак нешто мање од 2 грама, истакао је проф. др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш и појаснио да овај, нови апарат, има подједнако дугачак век трајања батерија, као и класичан пејсмејкер. - Све ово значи да ова кућа жели да испрати све оно што се дешава у савременој кардиологији и даћемо све од себе да тако буде и убудуће, додао је Перишић.

Да је у питању заиста посебан приступ, који се разликује од класичних интевенција, објаснио је и доц. др Томислав Костић, руководилац Клинике за кардиологију нишког УКЦ-а.

- Ја сам посебно поносан што смо након Универзитетског Клиничког центра Србије, захваљујући подршци Министарства здравља, РФЗО и Управе УКЦ Ниш, ми одмах кренули са увођењем ове процедуре код нас и што имамо ту могућност, да такву врсту уређаја добијемо, пре свега у корист наших пацијената. То је још један доказ да наша Клиника прати све трендове у Европи и свету, када је у питању модерна технологија данас и једноставно све оно што се уграђује у свету, уграђујемо и ми овде на Клиници, на шта смо сви посебно поносни, изјавио је руководилац кардиолошке клинике др Костић.

На нишкој Клиници за кардиологију, у току ове године, до данас, уграђено је чак 665 уређаја, што је, према речима стручњака, сврстава у велики регионални центар и одмах након КЦС, један од највећих центара у Србији.

Као што професионална пракса и налаже приликом увођења нових оперативних процедура у једној здравственој установи, данашњим интервенцијама присуствовао је и проктор из Пољске, кардиолог проф. др Пшемислав Митковски, председник Удружења кардиолога у тој земљи. Како наводи, иако је првенствено дошао да помогне у имплементацији нове методе, већ након урађене прве интервенције, био је одушевљен знањем и спремношћу српских колега из нишког Универзитетског Клиничког центра.

- Замислите једну малу капсулу, запремине 0.8 цм кубних, која омогућава сада и другим пацијентима који из неких разлога не могу да добију класичан пејсмејкер, да буду сагледани на најбољи могући начин. Овим заиста почиње, да тако кажем, нова ера кардиологије у Нишу. Ваша држава је препознала то и то ће сада постати стандардна услуга у вашем УКЦ Ниш и заиста ми је драго што овде ради врло едукован и стручан кадар, на челу са проф. др Зораном Перишићем, директором ове Установе, који спада у једног од најбољих интервентних кардиолога и оператора у Србији, а и шире, изјавио је проф. др Митковски.

Упоређујући оно што се некада дешавало, директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић, нагласио је да, када су почетком 2000.-их година, имали пет центара у Србији, а сада их има 22, када се прича о пејсмејкерима, те то управо показује, каже он, колико смо као друштво, одмакли од неког времена када је медицина била на сасвим другом нивоу. Истиче и да Министарство здравља и РФЗО, препознају потребе и активности нишког Клиничког центра, као и да имају пуну подршку свих релевантних институција за један врхунски рад.

- Са задовољством могу да најавим и нешто што ћемо у наредна три месеца урадити овде, а то је уградња вештачке срчане валвуле без отварања грудног коша. То је процедура која се у овом тренутку ради у три центра у Србији и све ово потврђује оно са почетка нашег разговора, да врхунска медицина не може да буде привилегија великих центара, код нас у Србији, то је постала доктрина.

Проф. др Перишић, најавио је и да ће средином ове недеље, у Центру за радиотерапију Клинике за онкологију, у рад свечано бити пуштен и четврти нуклеарни акцелератор.


#   Ниш   Зоран Перишић   срце   Клиника за кардиохирургију   Клинка за кардиоваскуларне болести   Томислав Костић   Универзитетски клинички центар ниш   песмејкер
@ProfdrPerisic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима