Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инвестиције у Врању 100 милиона евра

rssBookmark and Share

Врање 04.01.2018. РТС

Планом капиталних инвестиција од 2018. до 2022. године у Врању обухваћена су 62 пројекта из 9 области, укупне вредности око 100 милиона евра.
Реализација неких пројеката је почела, део средстава је обезбеђен, а за остало ће тражити подршку домаћих и страних донатора.

Инвестиције у Врању 100 милиона евра

Дуго најављивана изградња Центра за ванредне ситуације део је плана капиталних инвестиција. Сада су ватрогасци у центру граду, са неадакватним приступом саобраћајницама. Држава је одвојила 500 милиона динара, а Центар ће, на улазу у град, бити завршен за три године.

"Брзо ћемо долазити и до центра града и излазити из града, како би реаговали на целој територији Пчињског округа", каже Ведран Ташковић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању.

"Утицати на привредни и економски развој, јер ће потенцијални инвеститори који буду желели, а свакако ће желети да граде на овом терену, имати сазнање да имају моћну регионалну диспозицију", каже Бобан Стевановић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације.

Италијани и Руси већ послују у Врању. Две фабрике Геокс и Топ софа су у Слободној зони. Гради се обилазница која ће их спојити са Коридором 10, растеретити камионски саобраћај.

"Веома је битно да ћемо 2018. године почети један од највећих Капиталних пројеката у вредности скоро 11 милиона евра, а то је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода", објашњава Горан Ђорђевић, директор ЈП Водовод у Врању.

Депонији "Метерис", првој санитарној у Србији, истекао је век трајања. Дневно се ту складишти 80 тона смећа.

"То је онај део где је садашња депонија Метерис, у том делу је планирано проширење. Направљени су планови експропријације", каже Момир Стојиљковић, директор ЈП Комрад у Врању.

Хируршки блок гради се, са прекидима, 11 година, биће готов, најављују, до лета. Градиће се и дечји вртић у Насељу Рашка и реконструисаће се школе, Музеј и кућа Боре Станковића.

"Капитални објекти су веома битни за наш град, становништво, југ Србије, Пчињски округ, обзиром да ће не само да покрену индустрију и запосленост, већ и да побољшају квалитет живота у нашем граду", објашњава  Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

За реализацију 62 пројекта потребна су четири годишња градска буџета. Град очекује помоћ државе и међународних донатора, највише од Европске уније која је и до сада помагала.

Данијела Манић Стојиљковић, Игор Ивановић, РТС

video...

Коментара: 0


#   Врање   Горан Ђорђевић   Пчињски округ   депонија   инвестиције   Геокс   Слободан Миленковић   Комрад ЈКП   југ Србије   Слободна зона Бунушевац Врање   пречишћавање   Топ софа намештај   обилазница   Бобан Стевановић   Ведран Ташковић   Момир Стојиљковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима