Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како одржати туризам и угоститељство у Нишу - Град и јавна предузећа излазе у сусрет колико могу

rssBookmark and Share

Ниш 08.09.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Пандемија вируса корона утиче на комплетну привреду, посебно на туризам - угоститеље, туристичке агенције, хотелијере, чији промет добрим делом зависи од гостију који долазе у Ниш и околину. Град у сарадњи са јавним предузећима, покушаће да помогне овој врло битној привредној грани и запосленима у њој.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Један од начина конкретне помоћи је нови модел обраучана накнаде код ЈКП "Медиана", за изношење отпада по количини, килограму или по контејнеру, а не као до сада по површини објекта. Ово се посебно односи на хотелијере због великих површина објеката.

Такође и мораторијум на отплату дуга према нишком Водоводу су конкретни договори састанка нишких хотелијера са представницима Града Ниша, одржаног због великих губитака због корона пандемије.

Хотелијери ће поред поред помоћ државе од 150 евра по соби и 350 евра по кревету за коју могу да конкуришу до 15. септембра, добити и помоћ од Града Ниша и то у виду новог модела наплате потраживања према јавно комуналним предузећима „Медиана“ и „Наиссус“, договорено је на данашњем састанку.

Како са угоститељима и агенцијама

Градоначелница Сотировски разговарала је и са представницима туристичких агенција и угоститеља у граду, који за разлику од хотелијера, још нису добили помоћ од државе. како би чула њихове предлоге за оживљавање пословања. Они, за разлику од хотелијера, још нису добили конкретнију помоћ од државе.

Смањење пореза на имовину, одложено плаћње ПДВ-а након реализације посла, наплате, корекција цена и оптис дуга према Привредној комори, СОКОЈ-у, мања цена за комуналне и боравишме таксе, неки од захтева представника 100 туристичких агенција које послују  у Нишу.

Састанци ће бити организовани сваког месеца, договорено је данас у Градској кући.

Коментара: 0


#   Ниш   Туристичке агенције   Драгана Сотировски   Медиана ЈКП   привреда   хотел   Наиссус ЈКП   угоститељски објекат   Коронавирус
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима