Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Настављен штрајк упозорења у ЈКП Горица

rssBookmark and Share

Ниш 03.01.2018.

Део запослених у нишком јавном предузећу Горица, које се бави погребним услугама, наставио је данас штрајк упозорења.

Фото: Марко Мишић/ФоНет
Фото: Марко Мишић/ФоНет

Они захтевају између осталог исплату заосталих зарада, као и преиспитивање рада менаџмента, који оптужују за низ злоупотреба, међу којима су и „малверзације са новцем од сахрана“. Ова врста штрајка, у организацији АСНС, започела је почетком прошлог месеца.

Штрајк упозорења трајаће један сат, од 14 до 15 сати, а незадовољни радници ће се окупљати у пословним просторијама Горице, на Новом гробљу. Главни повереник АСНС-а у Горици, Раде Рашовић, рекао је да ће штрајк трајати до испуњења захтева, међу којима су и побољшање услова рада,  преиспитивање систематизације радних места или преиспитивање законитости повећања плата менаџента.

- Један од захтева је објављивање извештаја Радне групе о раду и пословању Горице, који је пре више месеци прослеђен Граду, а у вези са којим немамо било какве информације. Радну групу је иначе формирао Град, а у њој су били и представници буџетске инсекције. Градоначелник, као и сви други функционери, избегавају нас, јер немају решење за наше предизеће, а одлично знају који су проблеми и шта је све рађено. За сада симболично штрајкујемо по сат времена да грађани не би трпели, јер схватамо који посао радимо, али ћемо нешто ускоро морати да урадимо - рекао је Рашовић, који није само синдикалац, већ и узбуњивач.

Према речима градског већиника Игора Војиновића, Град је овај извештај пре више од три месеца доставио полицији, али се она тим поводом још није оглашавала. Градско веће је, такође, крајем прошле године донело одлуку о формирању Радне групе за израду предлога реорганизације ЈКП Горица Ниш, којим би између осталог требало да се препоруче неопходне мере за излазак из финансијске кризе, те предлог коначног статуса предузећа. Војиновић је казао да ће у оквиру предлога „бити сагледана и оправданост свих синдикалних захтева“.

У АСНС Горице подсећају да је рачун тог ЈКП у блокади за више од 2,7 милиона динара. Горици је, иначе, од 2015. године одузето бављење градским зеленилом, сгнализацијом и јавном расветом, а остављен јој је сектор одржавања гробаља и обављање погребних услуга. У предузећу је од пређашњих 450 радника остало само 129, док су остали углавном прешли у ЈКП Медијана и Паркинг сервис.

Претње отказом

Раде Рашовић је казао да му је због активности у вези са штрајком упозорења и јавног указивања на малверзације уручено упозорење пред отказ, што је, како је нагласио, у супротности и са Законом о штрајку и са Законом о заштити узбуњивача. У писаном образложењу упозорења  има 17 тачака, а у чак седам тачака му се спочитава сарадња са медијима и изношење информације о малверзацијама у Горици.

Директор Горице Игор Јованић негирао је оптужбе АСНС, називајући  их “непримереним и некоректним коментарисањме  пословање предузећа”. Он је тврдње синдикалаца да се новац за погребне услуге не уплаћује на рачун предузећа назвао „неистинама“. Казао је да је Рашовић добио опомену пред отказ јер су се неки радници жалили да их спречава да обављају сахрањивање у време док траје штрајк упозорења, као и због тога што се Рашовић су радно време укључивао у програм једне локалне телевизије, како би износио „неистине“ о ситуацији у предузећу.

З. Миладиновић, Данас

Коментара: 0


#   Ниш   штрајк   Горица ЈКП   Игор Војиновић   Игор Јованић   Раде Рашовић
@IJovanic @
[ Додај коментар ]