Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пензионери примају данас по 30 евра помоћи

Bookmark and Share

31.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра почети исплата 30 евра новчане подршке свим пунолетним држављанима Србије, што је мера која се спроводи у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, а новац ће прво бити уплаћен пензионерима и примаоцима новчане социјалне помоћи.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"Дакле, у понедељак, 1. новембра, наши најстарији суграђани, као и примаоци новчане социјалне помоћи могу да очекују уплату у износу од 30 евра на својим рачунима. Осталим пунолетним грађанима који су испунили услове за овај вид новчане подршке државе, новац ће бити уплаћен 2. и 3. новембра", рекао је Синиша Мали.

Укупно, реч је о више од 5,7 милиона грађана, од чега 1,6 милиона пензионера. Свако ће добити по 3.527 динар, појаснио је министар финансија. 

Мали је објаснио да је наведених 30 евра, други део помоћи из маја ове године, када је грађанима такође било уплаћено по 30 евра, а подсетио је да је и средином децембра планирана исплата новчане помоћи од 20 евра, такође за све пунолетне грађане, саопштило је Министарство финансија.

"Подршка грађанима Србије је континуирана и поред 30 евра у новембру, грађани ће добити и по 20 евра у децембру месецу. Наравно, као што смо и обећали, наши најстарији суграђани ће почетком следеће године добити још по 20.000 динара новчане помоћи", навео је Синиша Мали.

Министар је нагласио да грађани који су се у мају пријавили за новчану помоћ од два пута по 30 евра, не треба да се пријављују за додатну новчану помоћ од 20 евра, јер ће им она бити аутоматски уплаћена у децембру.

Такође, нагласио је министар, ни корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција не треба да се пријављују, јер ће новац добити без подношења пријаве.

"Остали пунолетни држављани Србије, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту и који се претходно нису пријавили за два пута по 30 евра, а сада желе да добију допунску новчану помоћ у износу од 20 евра у динарској противвредности, или који су у међувремену стекли право на помоћ, било да су постали пунолетни или добили држављанство, пребивалиште или личну карту, моћи ће да се пријаве на порталу Управе за трезор, у периоду од 15. до 30. новембра", рекао је Мали.

Министар финансија је објаснио и да ће грађанима који су, након што су добили први део новчане помоћи од 30 евра у мају, променили банку и угасили рачун, у првобитној банци бити отворен наменски рачун на који ће им бити уплаћен други део новчане помоћи.

Део трећег пакета подршке привреди и грађанима 

Министар је нагласио да су ове мере помоћи део трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, и подсетио да су сва три пакета вредна око осам милијарди евра, односно око 17,3 одсто БДП-а, те да су ти пакети спасили српску привреду.

"Успели смо да очувамо производне капацитете и радна места, тако да је незапосленост у Србији данас на нивоу на ком је била и пре пандемије. Нисмо дозволили да се терет кризе прелије на грађане, а нисмо дозволили ни да се наруши привредни амбијент. Помогли смо и грађане и привреду и заиста могу да кажем да сам веома задовољан како су спроведена сва три пакета подршке", рекао је Мали.

Нагласио је да држава, по сада већ устаљеној пракси, све своје обавезе испуњава у дан и у динар.


#   Влада Републике Србије   пензионери   новчана помоћ   Синиша Мали   Коронавирус
@Vlada_SR @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима