Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министарка пољопривреде уТопличком округу: Инспекција ће контролисати откуп вишње

rssBookmark and Share

Прокупље 14.06.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић најавила је данас у Прокупљу да ће пољопривредна инспекција ове године бити на свим откупним местима у Србији и контролисати квалитет вишања, како се не би догодило као претходних година, да се пољопривредницима плаћа друга уместо прва класа.

Министарка пољопривреде уТопличком округу: Инспекција ће контролисати откуп вишње

Министарка Танасковић је приликом посете Прокупљу и Мерошини разговарала са руководством у тим местима али и са воћарима и откупљивачима и прерађивачима воћа овог краја који је познат по облачинској вишњи високог квалитета али и по свом осталом воћу.

Што се тиче откупне цене вишње ове године министарка је изјавила да би волеле да сви буду задовољни и произвођачи и откупљивачи и прерађивачи и да се постигне оптимална цена, да не дође до ситуације каква је била прошле године па да се потцени рад примарног произвођача који мора да буде приоритет и тај који треба да добије највећи део “колача”, а не најмањи.

-То је и званични став и порука Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и зато и јесмо овде и зато правимо обиласке по Србији и то баш у овим деловима земље где ће за десетак дана кренути берба вишања, тако да се надам да више неће бити проблема, казала је министарка Танасковић.

Као пример добре сарадње мећу произвоћачима, откупљивачима и прерађивачима она је навела хладњачу “Boki food” која са својим кооперантима нема ни један једини проблем, а ради већ 18 година.

-Значи тржиште се стално мења, а ми радимо на принципима тржишне економије, отворени смо за све и не можемо у Европу ако се затворимо, јер Европа је наш највећи купац, посебно пољопривредних производа, казала је министарка пољопривреде.

-Због тога морамо некако сви заједно да поделимо и ризике и одлуке које се доносе у вези тог тржишта, а оно што је у том смислу наша држава урадила, је да је пребацила на себе терет малих и средњих хладњачара који су прошле године дошли у ситуацију да су у откупу платили високу цену по килограму малина, између 500 и 600 динара па и више, а да нису успели да по тој цени продају Европи. Сада смо им омогућили да узму кредите и за то су издвојене две милијарде да робу коју нису продали не продају буд зашто и да након узимања кредита имају шест месеци грејс период и још 24 месеца да тај кредит врате, што је заправо три сезоне да некако извуку свој губитак, појаснила је министарка.

– Рецимо сада у Мерошини немамо проблем квалитета воћа, већ што се приликом откупа роба не класира како треба. Пољопривредницима се за квалитет прве класе плаћа у откупу цена друге класе. И то је први највећи проблем у целом топличком крају, објаснила је Танасковић.

Министарка је казала да ће на откупним местима произвођачи ове године имати пољопривредну инспекцију која ће контролисати квалитет вишње.

Такође је истакла да ће све субвенције које држава спроводи ове године а тичу се руралног развоја за Топлички, Јабланички и Пчињски округ бити 15 посто увећане.

-Значи све субвенције ће за ове регионе бити увећане како би се развијали јер су неразвијени, а од следеће године ће то важити за све мере давања. Тако да заиста мислим да ће на тај начин држава помоћи тачно региону коме је то потребно и то оним средствима која су му најпотребнија, истакла је Танасковић.

Министарка је рекла да је веома битно да се пољопривредни произвођачи удружују како би могли да одговоре захтевима тржишта што се тиче и количине и квалитета, а као такви удружени су и компетентан преговарач за постизање најбоље цене за себе.

Она је указала и на то да пољопривредници топличког краја не користе довољно субвенције државе, додајући да су овакви састанци и сусрети изузетно корисни како би пољопривредници могли да се информишу о томе шта све држава финансира и за које све врсте подстицаја могу да конкуришу.

Министарка је у друштву градоначелника Прокупља Милана Аранђеловића и чланова Градског већа посетила “Boki food” хладњачу у Доњој Топоници, власника Дејана Јоксимовића која је основана још 1994. године као мала породична мануфактурна радионица а сада је једна од највећих и најуспешнијих хладњача и мини фабрика за прераду воћа и поврћа у топличком крају.“Bokifood” тренутно прерађује око 400 тона воћа и поврћа у свежем стању и то пласира углавном на домаћем тржишту али и извозе и на тржиште Босне и Херцеговине, Италије и Словеније.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   вишње   откуп   Министарство пољопривреде   Јелена Танасковић министарка
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима