Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Најплоднији лимун у Србији

rssBookmark and Share

Ниш 23.11.2015. Оливера Сашек Радуловић, Нишке Вести

Раде Николић, пензионер из села Просек, негује дрво лимуна са кога је прошле сезоне убрао 40 килограма плода.

Ниш: Најплоднији лимун у Србији

Неуобичајно велики род са само једног стабла лимуна, поклањао је комшијама и рођацима, а његова супруга Светлана је, чак, направила и неколико тегли слатка за зиму.

Лимун је, каже Раде Николић, добио од чика Благоја из Нишке бање, који му је дрво поклонио 1993. године. Од Благоја је и научио како да калеми воће и одржава лимун. Лимун је сада стар око 30 година, висине је око два метра, са крошњом од 1, 5 метра.

„Када је дошао у моју кућу, био је у прилично јадном стању. Чика Благоје је дрво добио од неког човека који га је скроз запустио. Код Благоја је лимун био неколико месеци „на опоравку“ и када ми је поклонио рекао ми је „дајем ти од срца, видећеш, имаћеш користи од њега“, присећа се Николић.

Већ следеће године, Николићи су убрали 76 лимуна, а из године у годину дрво је рађало све више. Интересовало нас је у чему је тајна.

„Тајна је у прехрани земље, не користим вештачко, у питању је стајско ђубриво, али не од било које животиње и то је мала тајна коју нећу да вам откријем. Ових 40 килограма које сам убрао прошле године су право чудо. Сви који дођу да виде лимун, просто не могу да верују кад виде колико плодова има. Један пријатељ који нам је дошао у госте, из далека није видео да је у питању лимун и питао нас је „ које вам је ово жуто цвеће “, уз смех каже Николић, и додаје „ када је пришао ближе и видео лимуне, остао је у шоку, јер је у том тренутку на стаблу било више плодова него лишћа.“

Раде Николић је Нишким Вестима, ипак, открио једну тајну.

„Никада не смете да уберете више од четвртине плода одједном, јер се онда остали плодови суше и опадају. Након сваког брања, дрво заливам са најмање 12 литара воде, а лимун берем од маја до јесени“.

Раде Николић у свом породичном газдинству у селу Просек тренутно има, осим лимуна „рекордера“ још четири стабла ове медитеранске биљке. Три су млада тек калемљена, а за једно се нада да ће већ следеће године имати плод.

„ и сада има плодове, али су зелени. Пошто долази зимски период, већ је на сигурном, да га заштитим од мраза. Температуре испод нуле, које нам долазе, не би му погодовале. Већ почетком априла, може напоље на сунце и сваком даном гледам како се плодови увећавају и зрију. Прошла година је заиста била рекордна, а следеће очекујем нешто мање, око 20- 30 кг лимуна.“Иначе, у свом домаћинству, Николићи имају башту у којој гаје сво воће и поврће које им је потребно за исхрану породице. Од поврћа купују само купус. На три ари земљишта имају и аронију, црну рибизлу, малине и бостан, а ајвар праве од црвених паприка из своје баште.

„Ове године сам имао и тикву тежине 96 килограма“, каже Раде Николић, уз поруку читаоцима Нишких Вести „да све што у животу радиш с љубављу, мора да донесе врхунски резултат“.

Коментара: 1


#   Ниш   рекорд  лимун  Просек село   узгој  биљка  плодност  Раде Николић  Светлана Николић
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Pera, 01.07.2018.:
    Da Bog da da mu se osuši kad je zadrti starac koji neće da nam kaže kako I mi da djubrimo :)


[ Додај коментар ]