Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пољопривреда као развојна шанса куршумлијске општине

rssBookmark and Share

Куршумлија 19.03.2017 Јужна Србија Инфо

Ове године из буџета општине Куршумлија за развој пољопивредне производње издвојено је 20 милиона динара, што је резултирало да се све већи број младих људи окрене овој делатности и врати пољопривреди као сигурном извору прихода.

Пољопривреда као развојна шанса куршумлијске општине

Помоћник председника општине Куршумлија и стручни сарадник за пољопривреду општине Куршумлија – Јовица Ђиновић, обишао је засаде трешње и шљиве у куршумлијском насељу Кастрат, где је говорио о стању пољопривреде у нашој општини, показавши како треба да се одради један воћњак, од земљишне обраде до резидбе. Сумирајући резултате за протекли период Ђиновић је истакао да је реализација програма прошле године извршена 100 одсто, те да општина Куршумлија из године у годину издваја све више средстава за ову намену. Повећан је број плантажа под засадом малине и купине у многим куршумлијским селима.

„Пету годину заредом општина Куршумлија издваја значајна средства за развој пољопривреде. Све је више младих људи заинтересованих за ову област, јер им је сигуран извор прихода. Заступљене су скоро све гране пољопривредне производње, а највећи проценат средстава отишао је на обнову механизације, побољшан је сточни фонд и наводњавање“, изјавио је Ђиновић.

Он је додао да је Програм у припремној фази, те да ће након сагласности Министарства пољопривреде Општина Куршумлија расписати конкурс. Када је реч о новинама у односу на претходне године, оне ће се углавном односити на услове конкурса, у том смислу што ће приоритет имати баш они људи који живе на селу, и којима је пољопривреда основна делатност, јер су управо они и показали посебну заинтересованост за ову грану привреде.

У општини Куршумлија најзаступљеније је воћарство, јагодичасто воће највише је засађено у долинама река Топлице и Косанице. Под малином и купином је око 500 хектара, тако да је по површини узгајања јагодичастог воћа Куршумлија на самом врху у Србији. Због велике заступљености јагоде, протеклих година била је и нижа цена код откупа. Шљива има стандардну заступљеност на нашим просторима, напредак је да се све више узгаја шљива која иде за прераду. Сада има заинтересованих пољопривредника и за узгајање дуње, али оно што је најважније након подизања засада је да се доведе на род, одржи и стави у функцију.

Пчеларство је увек занимљиво и присутно, посебно последњих година, нарочито млађи људи овај посао обављају сасвим добро. Најчешћи проблеми са којима се пољопривредни произвођачи сусрећу свакако су: високе цене семенског материјала, ђубрива, нафтних деривата и оно што је најбитније, недостатак организованог откупа и удруживања.

За све врсте савета и помоћи заинтересовани пољопривредници могу се обратити стручним службама Општине Куршумлија – Канцеларија за пољопривреду – преко пута парка као и канцеларија у згради општине број 22.

Коментара: 0


#   Куршумлија   буџет   пољопривреда  повртарство  воћарство  Фонд за развој пољопривреде
@
[ Додај коментар ]