Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Право време за прихрану усева

rssBookmark and Share

Прокупље 07.03.2023. Јужна Србија Инфо

Хладно време током последњих дана није утицало на развој усева и воћа у топличком крају потврдили су у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС) Прокупље, а киша која је пала спасоносна је за све пољопривредне културе нарочито за стрна жита јер је припомогла да се надокнади недостатак влаге у земљишту, као и да се раствори и упије у земљу ђубриво на њивама.

Право време за прихрану усева

Како су истакли иако ове године није било довољно падавина и влаге, блага зима је одржала усеве у добром стању, тако да су се стрна жита посејана јесенас лепо развила и тренутно су у фази бокорења.

Према речима пољопривредних стручњака ратари сада треба да обрате пажњу на прихрану и заштиту усева од болести јер се у овом периоду године оне обично јављају.

-Они који су урадили први степен прихране сада могу да приступе и другој фази бацања ђубрива, а они који нису уопште прихрањивали сада је последњи час да то ураде, истакао је Радован Бјелица саветодавац за ратарство ПССС Прокупље и додао да је крај фебруара и почетак марта најоптималнији рок за прихрану ораница.

Такође је истакао да је најбоље да ратари најпре ураде агрохемијску анализу земљишта и то N-min методом, како би тачно установили колико азота и других минералних ђубрива недостаје земљишту.

Према његовим речима на тај начин се смањују трошкови, а и спречава непотребно и штетно претеривање са бацањем ових препарата на усеве.

Како је нагласио на подручју Топличког округа засејано је око 5.000 хектара стрним житима која су за сада у добром стању и одлично напредују што, ако временске прилике то дозволе, обећава и добре приносе.

Према речима воћара ситуација је добра и када су воћњаци у питању јер ниске температуре последњих дана нису оштетиле стабла воћака.

-Пар степени испод нуле је подношљиво за воћњаке, нарочито за јабуке, шљиве, вишње и дуње, док су брескве и кајсије по правилу осетљивије и њима ниске температуре никако не одговарају, кажу воћари.

Воћари истичу да уколико временске прилике буду очекиване за ово доба године, односно ако не буде драстично ниских температура у марту и априлу и буде довољно падавина, онда се може очекивати и добар род воћа.


#   Прокупље   пролеће   усеви   Пољопривредна стручна служба   прихрана
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима