Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тезга испред кућног прага

Bookmark and Share

11.07.2017 Новости

Министар Бранислав Недимовић, наиме, најавио је како ће његово министарство својим мерама подржати произвођаче који желе да своје производе продају на лицу места, на пољопривредном газдинству.

Тезга испред кућног прага

"Е, колико сам пута помислила да почнем да правим пекмезе и сокове за продају, али увек бих се поколебала када видим колико папира треба да припремим. Надам се да ће овај пут успети, и да ћу моћи да продајем "из дворишта", овако, најаве Бранислава Недимовића, министра пољопривреде, коментарише Милица Станић из Новог Сланкамена, која има 1,5 хектара породичног воћњака, са јабукама, кајсијама и бресквама.

Станићи, како објашњава наша саговорница, воће продају на пијацама, а такође и маркетима, али увек га преостане, и тада се прода у бесцење.

Министар Недимовић такође је најавио како ће домаћинства која се одлуче да прерађују своје производе имати подршку из буџета. Планира се, како је објаснио Недимовић, да се са 50 одсто субвенционише опрема неопходна домаћинствима за улазак у прераду. Очекује се, такође, да ће за девастирана подручја бити издвојено и више новца, односно да ће субвенција бити 65 одсто.

"Још бака је имала одличне рецепте за компоте, сокове, пекмезе и џемове", присећа се Станићева. - Верујем да ће добар део воћа у њима завршити, ако се ова најава о продаји из дворишта и оствари...

Слично размишља и Јованка Павловић, из Мошорина. Како каже, могла би на овај начин да пласира овчији сир, који се у њиховој породици производи већ генерацијама.

- И сада ми понешто продамо, али лакше ће бити када не будемо стрепили од инспекција - искрена је Павловићева. - Ако мене питате, требало је то далеко раније да се реши...

Ове пољопривреднице, али и цео низ њихових колегиница и колега, обрадовале су недавне најаве из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Министар Бранислав Недимовић, наиме, најавио је како ће његово министарство својим мерама подржати произвођаче који желе да своје производе продају на лицу места, на пољопривредном газдинству.

- Желимо да створимо такве законске предуслове где произвођачи могу своје производе да продају на лицу места, наравно, поштујући критеријуме безбедности хране - истакао је Недимовић.

- Имали смо ситуацију да, уколико неко жели да се бави прерадом и то прода, мора да задовољи критеријуме као да је реч о најразвијенијим компанијама на свету.

Ово питање, према Недимовићевим речима, требало би да буде решено у следећих неколико месеци. Министарство ће, како се очекује, направити концепт да свако газдинство може да се региструје и пласира своје производе, било да је реч о сиру, прерађевинама од меса, вину или другим производима.

- То је један од начина на које се развија свако место у Србији и свако село - јасан је Недимовић.- На тај начин не праве се велики трошкови транспортујући робу.

Коментара: 1


#   пољопривреда  производња  продаја
@▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Dragoljub, 12.07.2017:
    Šta je ovo na slici? "Zdenka" ?
    U "devastiranim područjima" - Srpsi rečeno "Pusta sela" - nema ko da proizvodi, nema ni produktivno sposobnog stanovništva, opet će kredite da maznu "podobni" i dr. koji su pobegli iz sela.


[ Додај коментар ]