Јужна Србија Инфо

Завршена берба вишања у Топлици

rssBookmark and Share

Прокупље 06.07.2017. Јужна Србија Инфо

Берба вишања на подручју општине Прокупље, која је почела у другој половини јуна, је завршена. На подручју прокупачке општине ово воће налази се на површини већој од 2.000 хектара.

Завршена берба вишања у Топлици

Овогодишњи род због априлског мраза умањен је у просеку од 30 до 50 одсто. Због тога је и откупна цена била знатно већа у односу на прошлу годину када се један килограм вишње плаћао 30 динара.

На почетку бербе откупна цена износила је 60, а на крају  95 динара за један килограм. Највећи део овог воћа прокупачки воћари продали су по цени од 80 динара. Услуге брање плаћале су се од 20 до 30 динара.

- Са откупном ценом можемо у потпуности бити задовољни, изјавили су произвођачи вишања и додали да једино нису задовољни  великом разликом у откупним ценама на почетку и крају бербе.

 Због слабијег рода, и проређених  плодова на многим парцелама, било је јако отежано брање па је било тешко пронаћи и бераче.

Произвођачи који су своју вишњу предали директно у хладњаче, као и претходних, и ове године  добили су већу откупну цену.

Коментара: 0


#   Прокупље   вишње   берба   откупна цена
@


 


[ Додај коментар ]