Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

82 год. од рођења Дајен Фоси

Bookmark and Share

16.01.2014. Rts

Познати зоолог и заштитница планинских горила Дајен Фоси рођена је на данашњи дан, а Гугл је у сећање на великог борца за спас тих величанствених животиња украсио своју почетну страну са цртежом горила заједно са Дајен.

82 год. од рођења Дајен Фоси

Глобални интернет претраживач Гугл подсетио је анимацијом на својој улазној страни да је пре тачно 82 године рођена Дајен Фоси, познати зоолог која је истраживала понашање планинских горила.

Фоси, Американка, школована у Сан Хозеу и на Кембриџу, посветила је готово две деценије заштити планинских горила у џунглама Руанде и о томе написала књигу Гориле у магли.

Фоси је свирепо убијена у стану у којем је живела, 26. децембра 1985. године. Како су тада писали медији, прободена је мачетом, а претпоставља се да су је на тај начин криминалци казнили јер је предводила бројне патроле да би спречила криволов.

Сахрањена у неприступачним пределима националног парка у Руанди у којем се сахрањују и гориле.

Заједно са својим сарадником доктором Џорџом Шалером проучили су детаљно те загонетне животиње, открили су и да планинске гориле живе у групама до 30 јединки, као и да комуницирају широком лепезом гласова.

Открили су да они до хране одлазе и километар далеко.

О животу Фосијеве говоре аутобиографска књига Гориле у магли према којој је настао и филм, а Дајен је глумила Сигорни Вивер, која је за ту улогу добила Златни глобус, 1988. године.

Рачуна се да је у дивљини, у подручју Вируншких вулкана и у шуми Бвинди у Уганди и у ДР Конго има тек око 600 планинских горила.


#   Дајен Фоси   интернет   Гугл
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима