Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли свака трудница са проблематичном трудноћом мора на амниоцентезу?

rssBookmark and Share

18.09.2012. Љубиша Михајловић

Проблематична трудноћа није разлог за агресивне генетичке тестове

Да ли свака трудница са проблематичном трудноћом мора на амниоцентезу?

Будуће мајке (брачни пар), којима се предлажу различити тестови, пре него да се одлуче за било какво тестирање мора да имају ’’целовиту, јасну и приступачну (разумљиву) информацију’’ о тренутној ситуацији у којој се налазе. Шта то конкретно значи. Будућа мајка и њен супруг између осталог, мора да знају следеће: природу наследне болести која угрожава бебу, како се болест наслеђује, колико је опасна за бебу, колики је ризик њеног јављања, да ли постоје начини да се рађање такве бебе избегне, зашто баш тај тест, које информације добија након тестирања, колики је ризик теста итд. Данас, у нашој држави из области хумане и медицинске генетике у појединим лабораторијама и установама постоје прилично оскудна знања, па се трудницама предлажу често тестови који су тотално неинформативни и врло често безначајни.

Брачни парови, често нису детаљно упознати (јер справом људи не морају да знају) да у неким ситацијама с обзиром на карактер болести није неопходно радити агресивне тестове које малтретирају трудницу, већ се до значајних информација за њихову коначну одлуку може доћи простом анализом фамилијарне историје и персоналне медицинске историје брачног пара. Тиме се постуже двоструки ефекат: будућа мајка се не излаже непотребним тестирањем а истовремено се смањује пресија у породичном окружењу услед евентуалне појаве наследне болести.

ЗАТО ЈЕ ПРЕ БИЛО КАКВОГ ТЕСТИРАЊА, НЕОПХОДАН АУТОНОМНИ ИНФОРМАТИВНИ ИЗБОР ПАЦИЈЕНТА. ШТА ТО ЗНАЧИ? ТО ЗНАЧИ, ДА ВАМ СЕ СВЕ ПОЈЕДИНОСТИ О НАСЛЕДНОЈ БОЛЕСТИ КОЈА УГРОЖАВА БЕБУ И ТИПУ ТЕСТИРАЊА СВЕ ОБЈАСНИ РАЗГОВЕТНО (ПАЦИЈЕНТУ РАЗУМЉИВО И ДОСТУПНО) И ДА Ви НА КРАЈУ СЛОБОДНО ОДЛУЧИТЕ (’’ТЕСТ ДА ИЛИ НЕ ЈЕ ВАША ОДЛУКА’’). БЕЗ ДЕТАЉНИХ ОБЈАШЊЕЊА О ПРИРОДИ И ТИПУ НАСЛЕЂИВАЊА ЕВЕНТУАЛНЕ НАСЛЕДНЕ БОЛЕСТИ БОЉЕ ЈЕ НЕ РАДИТИ ТЕСТ. МОРАТЕ ЗНАТИ КОЈА ЈЕ ТО БОЛЕСТ РИЗИЧНА ЗА БЕБУ, КАРАКТЕР ЊЕНОГ НАСЛЕЂИВАЊА, АКО ЈЕ МОГУЋЕ НАПРАВИТИ ДЕТАЉАН ФАМИЛИЈАРНИ ОБРАЗАЦ НАСЛЕЂИВАЊА БОЛЕСТИ И ПРОЦЕНИТИ РИЗИК ЈАВЉАЊА БОЛЕСТИ КОД БУДУЋЕ БЕБЕ. ЗАТО ЈЕ ПРЕ БИЛО КАКВОГ ТЕСТИРАЊА НЕОПХОДНО ОЗБИЉНО И ДЕТАЉНО ГЕНЕТСО САВЕТОВАЊЕ.

 


#   брачни пар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима