Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац у пет слика: "Културо, јеве ме!"

rssBookmark and Share

Лесковац 22.05.2016. Текст и фото: Тома Стевановић

Недостатак саобраћајне културе на лесковачким улицама је све више приметан последњих пар година. Овогодишње пролеће донело је велики број саобраћајки у којима су жртве махом пешаци и бициклисти...

Лесковац у пет слика: "Културо, јеве ме!"

Тако је град Лесковац у последњих месец дана, по доступним подацима, заузео неславно водеће место у региону по броју оваквих саобраћајних удеса.

Последњи у низу је повређивање високорангираног свештеника СПЦ на бициклу уочи претпоследњег викенда, у лесковачком насељу „Подворце“, којег је на свега стотинак метара од његове куће иза леђа „покупио“ неопрезни возач “аудија“. Томе су значајно допринели и лош коловоз и раскопани тротоари у том делу насеља, истичу очевици.

Очити недостатак саобраћајне културе је препознатљив и по непоштовању саобраћајних прописа, хоризонталне и вертикалне сигнализације, пролаз пешака ван обележеног прелаза, иако се овдашња локална самоуправа у последње време значајно труди да обнови ту путну инфраструктуру у граду на обалама реке Ветернице.

Тако и није нека реткост видети: мотоциклисте са својим „љубимцима“ двоточкашима у безбрижној вожњи стазама градског парка, бициклисте у вожњи тротоаром препуног пешака, а и лимузине „уредно“ паркиране на зеленим површинама....

Наградно питање за многе Лесковчане: - где су у томе моменту саобраћајни и комунални полицајци - за сада као да нема одговора...

У време жестоке, последње, изборне кампање плакати омиљених партијских лидера могли су се видети залепљени свуда и на сваком ћошку у Лесковцу, билборди су „ницали као врагањи после кише“ често заклањајући возачима видик.

Платои на на Булевару ослобођења у Лесковцу испред Робне куће и Културног центра све више личе на лондонски, политички, „хајд-парк“, с тим што се овде након бројних окупљања странака у овоме граду и којекаквих трговаца грицкалица и шверцоване робе, за њима остаје пластична и папирна амбалажа и којекави комунални отпад.

Одмах ту на једној од табли окаченом на дрвету испред Кинеске модне куће у центру Лесковца доскора је висео натпис на иверици неког локалног шерета на лесковачком дијалекту:

“Културо, јеве ме, а ти куде си?...“

А неко други је пак ручно дописао: “Чекај ме, ја ћу сигурно доћи“...

mondo


#   Лесковац   локална самоуправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима