Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нобел за Тачија и Харадинаја

rssBookmark and Share

04.10.2013. Миодраг Тасић

Режисер Емир Кустурица предлаже Анту Готовину за Нобелову награду за мир. „Човека“ је ослободио Хашки трибунал одговорности за сваки злочин према Србима у грађанском рату у Хрватској. Дакле, није било никакве кривице Готовине и компаније у „Олуји“ и сличним филантропским акцијама хрватске војске, а и ако је било, за то није крив генерал Готовина.

Нобел за Тачија и Харадинаја

Генерал је невин. Кустурица помало сумња у ту невиност, али се руководи тиме да иако је било злочина, могло их је бити и више. Ако је побијено хиљаду Срба, могли су побити и сто хиљада! Ако су протерали двеста хиљада српске нејачи из Хрватске, могли су вероватно и преосталих десет-двадесет хиљада. Пошто нису били гори него што јесу, ето, заслужују генерали Нобела. Пре свих Готовина!

После „Олује“ деценијама још увек у добром делу Хрватске влада мртва тишина!

Није мала ствар опонирати Кустурици, али бих се овај пут усудио да предложим Тачија и Харадинаја за Нобела. Тачи и Харадинај нису мање наклоњени Србима од Готовине и Маркача. Рекло би се да је репертоар њихове наклоности превазишао чак и Хрватске узоре. На пример, за Хрвате се још увек не тврди да су Србима вадили органе! Можда нема доказа, а могуће да људи нису тако умешни као њихова сабраћа са Косова?

Друго, Хрватској више и не треба неко међународно признање. Чак ни свемоћни Нобел. Хрватска је због своје тисућљетње културе, цивилизацијских достигнућа, Олуја је, рецимо, дечја игра у односу на Јасеновац, Јадовно, цркву у Глини..., свеопштег европског понашања и европских тековина примљена у елитно европско друштво. Косово, нажалост, није још увек. И поред оноликог хероина, оружја, белог робља, свакојаких криминалаца које извози у Европу, још увек мора да чека на чланство у ЕУ. Зато би Нобелова награда за мир била својеврсни подстрек младој демократији!

Такође, списак досадашњих славодобитника даје за право косовским човекољубима. По чему је Марти Ахтисари, малецни Кушнер, или некада Јасер Арафат заслужнији од Тачија? Шта је то учинила Европска Унија да би заслужила Нобела, а да то нису Тачи и Харадинај? Еу је бомбардовала Ирак, Авганистан, Либију, Србију, спрема се за интервенцију у Сирији! Помогла је обарање режима у Египту, заводи санкције Северној Кореји, Ирану и сличне миротворачке делатности. Све то, само у мањој мери, и са скромнијим могућностима, учинили су косовски јунаци. Европа је сила; економска, војна, бројчана, а Албанци нејаки, бедни, малобројнији од других. И опет убијају у суседству, руше, отимају... Стога је величина њиховог дела неизмерна.

Лично као Србин волео бих да поменута двојка буде награђена из мени, себичних разлога. На тај начин Срби би схватили да нису достојни Европе у којој су креатори европских вредности и идеја величине попут Тонија Блера, Геншера, Јелка Кацина, Солане, Ширака, Јошке Фишера, а којима ће се са свим почастима придружити Тачи, Харадинај, Саљи Бериша, Готовина, Маркач, Насер Орић...  Ваљда би тада и последњи скептик у Србији схватио да ми оваквој Европи не припадамо?

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

 

 


#   Миодраг Тасић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима