Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Осврт: На добром смо путу!

rssBookmark and Share

05.08.2016. Миодраг Тасић

Оптимисти у Србији користе управо наслов овог писанија да објасне тренутно стање нашег друштва. Они други, песимисти и закерала, додају предњој тврдњи још две речи. На добром смо путу да нестанемо!

Осврт: На добром смо путу!

Међутим, све је то ствар личног схватања и демократичности друштва. Слободе мишљења и говора, разуме се. Свако види оно што жели да види. Елем, Србију очекују два велика догађаја ових дана. Не зна се шта је прече и важније за овај слободарски народ. После дуготрајних преговора и великог ишчекивања изгледа да ће Србија добити Нову владу! Након успешно спроведених демократских избора и успостављања новог парламента, ево најзад и нове Владе. Други велики догађај који нам предстоји су Олимпијске игре у Бразилу!

Чини се да ће окосницу нове Владе сачињавати министри из претходне. Моја маленкост, а верујем и незнатна мањина српског становништва, има одређене недоумице по питању како владе тако и протеклих избора и уопште политичког живота у Србији. Наиме, због чега су организовани превремени избори када је претходна власт имала апсолутну већину? Чак и процентуално више посланика него што их има у овом сазиву? Затим, због чега се оволико дуго чекало на формирање нове Владе ако је будућност Србије изнад свега? Чему избори ако ће исти људи водити државу? Да ли је све ово могло да прође без непотребних трошкова? Мислим, када се стварно ништа није променило!

Ми, незнатна мањина, рекох, дакле они који немају посао, плату или пензију, или све то имају, али је мало и недовољно за пристојан живот, колико год износила та незнатна мањина на седам милиона грађана Србије, и ми смо финансирали изборе који ето ништа нису били потребни и који ништа нису променили. Финансирали смо из ПДВ-а када купимо скуп бензин, прескупу храну за српске прилике, новине, цигарете, пиво или комад трикотаже. Све то је оптерећено порезима, таксама, акцизама... Па плаћај нечије хирове. Но, нису чудни само путеви Господњи. Чудни су и поступци српске управљачке "елите"!

Ипак, Олимпијада је пред вратима. Убеђен сам да од народа горе поменута "елита" жељније ишчекује спортске игре. Зашто? Једноставно! Хлеба и игара да би народ био задовољан. Важи још од Римљана. Хлеба има, хвала Богу и сељацима. Пшеница вреди 15 динара килограм. Кисела вода кошта од 25 до 30 динара литар! Најјефтиније цигарете вреде колико 12 килограма пшенице. Значи, хлеба ће бити. Потрефило се да и игре почињу баш када се формира Влада. Случајно се десило. јел' те! И сад само да неко од наших такмичара освоји неку медаљу! Биће честитања, слављења, нација ће бити у делиријуму радости. Председник државе лично бодри спортисте у Бразилу. Мало ли је? Премијер, министри, спортски званичници, примаће освајаче медаља. 

Сит народ мирно може да прати борбе модерних гладијатора. Спортски дивови обарају рекорде; трче 100 метара за девет секунди, дижу троструко већи терет од своје тежине. Онај амерички пливач ће освојити десетак медаља. Исти онај што је покрао нашег Чавића. Цео свет видео да је Чавић победио, само судије процениле другачије. Морао Американац да буде најбољи у историји. И све се то остварује потпуно природним путем. Без хемије (читај допинга), намештаљки, судијске помоћи и ко зна чега би ту све могло бити. Лично немам никакву сумњу у поштење спортиста. Америчких, најпре, али и свих осталих. Осим руских које су елиминисали из такмичења. Потпуно правилно.

Да је Краљевић Марко данас жив, ко би се носио с њим? "Диже Марко рало и волове, па он поби Турке Јањичаре!" Да видим ко ће од данашњих дизача тегова подићи једног вола само? Пошто се бавимо озбиљним темама, једна илустрација величине поменутог Марка Краљевића. То у оном вицу када Американац, Немац и Србин говоре ко има највишег човека. Американац тврдио да они имају човека од сто метара висине. Немац каже да Немци имају човека високог до облака. Па када се тај пропне на прсте руком пипа и преко облака. Србин пита Немца: кад тај твој пипа горе, да ли напипа нешто меко? Немац збуњен одговара. - Да, да, пипа нешто. - Е, то су тестиси Краљевића Марка (због озбиљности целокупне теме да будемо фини)! 

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

 

Алексиначке вести


#   Влада Републике Србије   Миодраг Тасић   Олимпијске игре   илустрација
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима