Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пекиншка патка

rssBookmark and Share

14.01.2014. Рајко Недић

Из Кине нам долази 10.000 милијарди евра инвестиција, рекао је министар Бачевић. Звучи примамљиво

Рајко Недић
Рајко Недић

Таман смо помислили да ће министар рударства Милан Бачевић остати упамћен за сва времена "само" по мегаломанској идеји о изградњи речног канала од Дунава преко Мораве и Вардара до Солуна, али он се тиме није задовољио. Бачевић је изјавио да Кина у наредним година у Србију и Балкан треба да уложи ни мање ни више него 10.000 милијарди евра! Забезекнути новинар није дошао до даха, али је Бачевић самоуверено потврдио: "Да ради се 10.000 милијарди евра инвестиција!"

Бацили смо се на рачуницу, није баш било лако, консултовали се са стручњацима и онима којима математика иде од руке - ради се о бројки са 13 нула. Дакле, 10.000.000.000.000 евра! Или 454 бруто домаћих производа Србије или готово као јавни дуг САД, који износи 15.000 милијарди долара... Рекао је Бачевић и још једном остао жив. Довољно да се министар - билионер "разапне" на читавих 13 цифара. Ко зна, можда је Бачевић умислио да је Божић Бата, Милан...

Шалу на страну. Можда је грађанима Србије ова вест најпре деловала смешно, па и трагикомично. Али обогаљеном и осиромашеном народу није до смеха. И понајмање до овакве врсте менталног разгибавања. Најпре идеја о копању канала и о раскопавању Мораве и пола Србије и цена од неких 10 до 15 милијарди евра, а сада цифра од које не може ни да заболи глава, јер заправо и не знамо о каквим се заиста бројкама ради. Људима је доста од нереалних обећања, од пројеката чије идеје живе и опстају само док је одређена група људи на власти.

Овакве мегаломаније вређају здраву памет. У држави која 60 година гради аутопут, 40 година железничку станицу у Београду, а о метроу и да не говоримо, у земљи чији некадашњи гигант производи два камиона од некадашњих 7.000 месечно, "гађање" оваквим цифрама и пројектима значи опијеност влашћу, излазак из реалности и живот у некој сасвим другој, "министарској димензији". У реду једна,10 или можда 100 милијарди евра улагања директно из Пекинга. Али 10.000 милијарди је врхунац политичке гротеске у Србији. Онда нам је јасно колико је Млађа са оних 1.000 евра предизборног обећања за акције био "мала беба" за овакве политичке громаде. Забрињавајуће је да је Бачевић завршио Природно-математички факултет, да је редовни професор универзитета, доктор наука... Све указује да се ради о озбиљном и образованом човеку. Али политичка математика учинила је своје... Или ће нам једног дана ова природно-математичко-политичка комбинација заиста донети премију са 13 нула.

Схвативши да му се цела Србија смеје, у међувремену се огласио Бачевић. Објаснио је да је до грешке дошло због несагласја енглеског и српског нумеричког система приликом превода разговора са кинеским домаћинима! Милијарде, билиони, трилиони... Све се каже, помешало. И министар је "ладно" поверовао у ову ненормалну бројку!

Бачевић ће једног дана отићи, са њим и овакве смехотресне идеје и изјаве. Остаје народ са својим свакодневним проблемима и мукама. Они остају у каналу. Али не оном, Бачевићевом. Канал је много дубљи него што политичари мисле и пун је муља. И неће знати док једног дана и сами не упадну у њега.


#   Милан Бачевић   Рајко Недић   Природно-математички факултет   јавни дуг   доктор наука
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима