Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Срећни празници! Шта ваља радити на Божић

rssBookmark and Share

07.01.2014. JužnaSrbija.info

Обичаји за Божић се састоје од основног, непроменљивог дела и ритуалног дела који је видљив и променљив

Срећни празници! Шта ваља радити на Божић

1. Све што вам је задавало муке током године у божићно јутро требало би радити, и више неће представљати проблем.

2. Водом у којој је опран суд за мешење чеснице заливају се воћке да би боље родиле или се она сипа у саксије са цвећем да би лепше цветало.

3. Тесто које остаје на рукама домаћице после мешења чеснице она ставља на воћке које су слабо родиле, да би наредне године дале више плода.

4. Негде се гата на плећки од печенице. Ако на кости када је извучемо из печене плећке остане меса, верује се да ће стока те године бити плодна.

5. Од конопца којим је везан нарамак сламе унет у кућу требало би на Божић, ујутро, у дворишту направити круг и у њега ставити кукуруз и пшеницу за кокошке. Верује се да ће оне током целе године јаја носити на једном месту.

6. Некада је значајну улогу у божићним обичајима имала божићна свећа. Неке породице палиле су је већ на Бадње вече или обавезно у време ручка првог дана Божића. Свећу пали домаћин са три влати пшенице или сламе која се извлачи испод божићне трпезе. Свећа се није гасила дувањем, већ вином из пуне флаше.

Обичаји се састоје од основног, непроменљивог дела и ритуалног дела који је видљив и променљив. Неупућени погрешно верују да су ако посвете пажњу видљивом делу сачували и сам обичај.


#   Јужна Србија Инфо   обичаји   Бадње вече
@juznasrbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима