Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сваке године различите временске неприлике на југу Србије

Bookmark and Share

17.09.2018. Никола Стојановић

Предвиђање временске прогнозе не служи само да би добили информације о томе како се треба обући, да ли носити кишобран или не.

vreme
vreme

Временска прогноза би управо требала користи свим јавним службама а нарочито служби за ванредне ситуације како би могли проактивно да делују како би се спречиле евентуалне штете настале полавом, велликим снегом, пожарима и другим непогодама.

Зими главни проблем, и то не само на југу, већ и у осталим крајевима Србије представљају велике количине снега.

Снег и наноси онемогућују кретање, затрпавају прилазе кућама тако да ситуација уопште није пријатна.Тако је 2012. године околина Босилеграда, Трговиште, Сурдулице и Владичиног хана била тако рећи затрпана снегом. У 37 села снег је био виши од 1 метар. У брдско планинским пределима где је снег непрестано падао десет дана, достигао је висину око 2 метра. Уз подршку општина, алармантна ситуација је решена.

Добрим предвиђањем временске прогнозе против поплава и суша

Предвиђање временске прогнозе не служи само да би добили информације о томе како се треба обући, да ли носити кишобран или не. Временска прогноза би управо требала користи свим јавним службама а нарочито служби за ванредне ситуације како би могли проактивно да делују како би се спречиле евентуалне штете настале поплавом, велликим снегом, пожарима и другим непогодама. Информације које пружа прогноза времена нарочито је важна за пољопривреднике на југу Србије којима од ових информација зависи принос неке културе које гаје. Добра временска прогноза мора обухватити доста више фактора од обичне временске прогнозе на телевизији, интернету и другим медијима која се углавном преузима са других портала.

Временске неприлике на југу Србије

Сасвим неочекивано, 2018. године уследиле су поплаве. У једном дану пала је толика количина падавина да је дошло до изливања река и рушења мостова и уништавања сеоских путева. Највећа оштећења нанела је Врањска река која је угрозила улице, нанела штету домаћинствима, угрозила споменике културе.

Проблем су направиле и подземне воде, које су поплавиле велика поља под пластеницима. Тако да су бројни усеви страдали и нанели материјалну штету. Мештани бројних села проблем су решавали копањем канала ради одвођења воде. Такође добили су и помоћ из штаба за ванредне ситуације.

Паклени дани на југу Србије

Током 2017. године паклени дани преплавили су југ. Према временској прогнози температуре су износиле од 34 до 37 степени, а неким данима достизале су чак и 41 степен. Нажалост ни ноћу није ништа било пуно свежије. Температуре су тада износиле преко 20 степени. Нису само температуре правиле проблем, већ и бројни инсекти. Препорука лекара била је да, уколико је могуће, људи не излазе из куће од 10 до 17 часова. Такође препоручују и регулисање исхране, мање обилни, али чешћи оброци.

Потребно је избегавати и физичку активност, и што више проводити време у климатизованим просторијама. Уколико сте у могућности, идите на базен или се што чешће туширајте. Људи који имају кардио-васкуларне болести, требали би да смање таблете за притисак у договору са лекаром. Уз ове савете људи су пребродили паклену 2017. годину.

Да ли ће у наредном периоду бити већих климатских промена?

Бројне климатске промене у свету условљавају климу и у нашој земљи. Научници које се баве проучавањем времена говоре да ћемо ускоро моћи да гајимо потпуно нове врсте воћа на простору Србије. Ове године се десила незамислива ситуација за старије у априлу. Април је био толико топао, да се практично могло купати. Главни проблем јесте глобално загревање које се се све више погоршава због сагоревања фосилних горива. Зато би требало све земље да се уједине за обновљиве изворе енергије. Због повећања температуре постоји могућност да се гаји киви, мандариине, поморанџе.

Барем тако наводе научници, који уочавају да ће температуре из године у годину да се повећавају.

Као што видите ситуација са временском прогнозом није нимало повољна. Можда ће нам свакако бити драже да имамо плантаже банана, кивија, мандарина него поља парадајза, краставаца на југу Србије. Али то значи да ћемо онда за неких 50ак година морати да се навикнемо да потпуно неке нове услове живљења.


#   невреме   временска прогноза   подземне воде   Врањска река   југ Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима