Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У славу Стевана Синђелића и његових јунака! - Колико је "Синђелића" остало?

rssBookmark and Share

Ниш 31.05.2014. Здравко Стојнић, Аналитичар Агенције Лубрис екстра

Полагањем венаца и одавањем поште палим борцима из Првог српског устанка на спомен комплексу Чегар обележена је 205. годишњица Чегарске битке.

У славу Стевана Синђелића и његових јунака! - Колико је "Синђелића" остало?

Венце на споменик погинулим јунацима на Чегру, једне од пресудних битака Првог српског устанка, положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, града Ниша и удружења грађана која чувају сећање на учеснике и жртве оружаних сукоба

Битка на Чегру вођена је 31. маја 1809. године, а њој се истакао ресавски војвода Стеван Синђелић који је, видевши да губи битку против бројчано надмоћних Турака, пуцао у магацин барута.

У експлозији су погинули сви српски војници, њих око 3.000, као и око 6.000 Турака.

После битке, Турци су у знак одмазде на тадашње улазу у Ниш саградили Ћеле-кулу и у њу узидали главе српских устаника. Палим Чегарским јунацима одржан је и парастос у Ћеле кули.

Обележавање, комеморација протекла je скромно, како и доликује актуелном тренутку .

Овакава храброст и жртвовање звучи невероватно за данашње време и са правом се запитамо колико је мало ..Сиђелића остало у Србији''. Оних Синђелића који знају шта је слобода и жртва !

Данас су на место Обилића,Синђелића дошли неки други Бранковићи. Бранковићи који нас већ четрнаест година убеђују да раде за наше добро. Од тог ''добра'' имамо пад наталитета, одлив мозгова, беспарицу , и неке друге, нове вредности !

Нарвно, данас је друго време и патриотизам (читај БРИГА ЗА ГРАЂАНЕ), мери се неким другим вредностима, али наши ''властодршци'' ни после четрнаест година ''школске демократије'' још увек нису положили овај матурски испит!

''Понављчи'' се ређају на сваке четири, сваке две године. Скамија (школска клупа) им баш прија .Зашто и не би кад је овакав ''школски систем бесплатан, са бенефицијама и без одговорности !

И на крају ,опет се запитамо има ли међу нама још увек модерних Синђелића . Синђелића који имају слуха за потребе својих грађана? Синђелића који би тебало да се ''жртвују'' за свој народ, јер су за то и изабрани од тог истог частољубивог,понекад преког, наивног, пре свега доброг и трпељивог народа!

У` СЛАВУ СТЕВАНА СИНЂЕЛИЋА И ЊЕГОВИХ ЈУНАКА !

 


#   Ниш   Стеван Синђелић   Здравко Стојнић   Чегар   истражујемо   1. мај   одлив мозгова
@LubrisExtra @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима