Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вишњић: Власт хапси неистомишљенике а штити своје кадрове

rssBookmark and Share

24.08.2015. Александар Вишњић

У нашу редакцију стигло је писмо (уместо саопштења), председника Реформистичке странке, др Александра Вишњића.
Писмо објављујемо у целости.

Вишњић: Власт хапси неистомишљенике а штити своје кадрове

Пре неколико дана у дневном листу “Блиц” објављен је текст под насловом “ХАПСЕ САМО ЗА КАМЕРЕ”. У тексту се наводи: “Владајућа коалиција има устаљену праксу. Прво се кроз незваничне канале у медијима појави ко ће да буде ухапшен. И за неколико дана се то и догоди. Тако је било до скоро”. Како то објаснити?

Реформистичка странка за овај феномен власти има једноставно објашњење. Одмах након преузимања власти, њени носиоци, а посебно СНС, започели су пропагандни рат против опозиције и неистомишљеника, изношене су неистине или полуистине; блаћена је опозиција и све што би да им засмета и, наравно, хапшени су чланови опозиционих партија, и то врло угледни људи у својим срединама. Њихова крилатица је била: “сви у претходној власти су незаконито радили, сви су лопови, сви су криминалци и зато их треба све похапсити”. То је код неупућених грађана створило слику борбе против корупције и криминала, а СНС-у је одједном порастао рејтинг у народу. Шта је било са тим силним и свакодневним хапшењима? Ко је од ухапшених осуђен? Наравно - нико.

Али, зато смањење плата и пензија грађани прихватају без већих проблема, јер су задовољни када им је бивши градоначелник ухапшен, када им је претходни директор ухапшен, јер “су они лопови, све су покрали, па је председник владе морао да смањи плате и пензије”.
Хапсе се лекари за оптужбе од 100 евра, а 24 спорне приватизације више нико и не помиње. Тајкуни и даље уживају све привилегије, лепо су се уклопили у нову власт.
Тако је било до пре неколико месеци, али сада се мења тактика власти. “Блиц” у истом тексту објављује:
“Данас, нова пракса је следећа: Када се деси нека афера, надлежни и ненадлежни громогласно најаве да ће њени актери брзо и немилосрдно бити ухапшени. И ништа од тога”.

Реформистичка странка и за овакав став власти има објашњење.
Носиоци афера последњих неколико месеци су чланови владајућих партија или њихови лојални кадрови. Примера има доста.

Афера “ЛОТО”, где су високи функционери најављивали оштре мере за учеснике афере, а на крају је испало да је крива куглица 21. И ништа од тога.
“Највећи моралиста напредњака” Ђукановић снимљен како у поноћ са седморицом типова долази џипом у Државну лутрију Србије  (ДЛС), а на питање новинара шта раде у то време у ДЛС, он одговара да су кречили. Не знамо како се то кречи ДЛС у 2 сата после поноћи са ташнама. И ништа.

Афера о намештању фудбалских утакмица за коју је бурно најављена истрага, али без резултата.
Афера о незаконитом повећању плата, где су по налазу управне инспекције Министарства државне управе и локалне самоуправе више од 130 функционера из 35 градова и општина незаконито увећане плате за 30%. И поред тога што се ради о незаконитом трошењу буџетских средстава (кривично дело), власт не предузима никакве мере. И ништа од тога…
Можемо наводити још много примера кршења закона, крађе, криминала, намештања тендера, непоштовања судских одлука који остају некажњени. Али починиоци тих дела су чланови владајућих партија или њихови верни сарадници. За њих закони Републике Србије не важе!
“Закони важе само за опозицију и неистомишљенике”.

И док се владајућа гарнитура богати (преко разноразних махинација, скројених тендера, незаконитим повећањима плата), већи део грађана Србије се бори за преживљавање.
Уместо пароле “Све је исто, само њега нема”, Реформистичка странка предлаже нову паролу: 
“Са њима нема неизвесности - све је горе и горе”.


Доц. др Александар Вишњић
Председник Реформистичке странке


#   Реформистичка странка   Александар Вишњић   блог   кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима