Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто по “глави становника” није исто у Београду и Куршумлији?

rssBookmark and Share

Београд 16.01.2016. Милен Ђорђевић

Глава је глава, бар кад се ради о бројкама. Тако би бар требало да буде, али није.
Према Закону о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору (читај отпуштање радника), није иста глава у Куршумлији и Београду.

Зашто нисмо исти - Некоме кост, некоме кртина
Зашто нисмо исти - Некоме кост, некоме кртина

Наиме, кад су у питању локалне самоуправе, одређено је да у Куршумлији у општинској управи и јавним предузећима и установама чији је оснивач општина, може да ради 11,5 радника на 1.000 становника, док у Београду 18 радника.

По овоме, 1.000 београдских глава треба да опслужује 18 радника а за 1.000 куршумлијских глава довољно је 11,5.

Мени се ова математика не допада и буди у мени, најблаже речено, отпор. Могу да разумем да број радника у неким службама у Београду треба да буде већи. Рецимо, можда имају већи број деце по глави становника али ми имамо већи број старих, а матична служба издаје и умрлице.

Други пример: Зашто у Београду треба да буде већи број курира по глави становника или радника библиотеке-књиге не читамо ни ми ни они. Ипак, полазећи од чињенице да је власт озбиљна и да су три пута мерили пре него што су пресекли, схватио сам да у Београду највероватније треба много више радника на одржавању канализације, јер они горе, а ту не мислим на грађане Београда, понекад много с..у.

Можда се према овом проблему најбоље поставио Драган Марковић Палма. Без обзира на математику Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Палма је рекао да у Јагодини нема вишка запослених, и тачка. Али, један је Палма.

Милен Ђорђевић, Топличке вести


#   Београд   Куршумлија   управа   Драган Марковић   Драган Марковић Палма   Милен Ђорђевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима