Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бесправна сеча шума у општини Трговиште

rssBookmark and Share

Трговиште 24.11.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

У општини Трговиште годинама се бесправно сече шума, у вишем пределу према Босилеграду, и то највише она чији су се власници одселили и годинама не обилазе имања. Општина је формирала комисију за процену штете, а полиција и шумари су појачали контролу на терену.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

На мети шумокрадица последњих година је задружна шума у општини Трговиште, јер су гашењем задруга шуме остале без власника. Недавно је формирана нова Задруга која жели да спасе остатак шуме. Од 700 хектара, кажу, бесправно је посечено више од половине, преноси РТС.

"Ми смо из земљорадничке Задруге "Трипушница" поднели захтев републичкој Дирекцији Републике Србије, за повраћај задружне имовине. Тако да чекамо одговор и потрудићемо се да зауставимо бесправну сечу", каже Игор Стојменовић, Задруга "Трипушница" у Доњем Стајевцу.

Шума се највише краде у ово доба године, пред зиму.

У општини Трговиште под шумом је 13 хиљада хектара, 70 одсто је у приватном власништву. Та шума се највише сече бесправно, јер су се власници одавно одселили.

"Приђе камион, мотор сече, носи и готово. Нико не зна ко је био, где је, јер нема ко да га види, нема људи".

"Сече ко стигне већином горњи део Пчиње, а овде околина мало слабије". 

На предлог ресорног Министарства, Влада Републике Србије је око 37 хектара шуме у државној својини предала на газдовање предузећу "Србијашуме". Навели су да општина, дотадашњи управљач, није ни кадровски, ни технички опремљена за газдовање. Општина брине о 545 хектара шуме, а формирала је и комисију за процену штете.

"Комисија у саставу шумских инжењера, имовинско-правне службе је свакодневно на терену. Послови које ће они обавити даља су надлежност инспекције из криминалитета и наравно тужилаштва", каже Ненад Крстић, председник општине Трговиште.

Полиција је у Пчињском округу за десет месеци ове године, открила десет кривичних дела шумска крађа и сва су расветљена. За ова дела запрећена је новчана казна или казна затвора до три године. Смањен је број кривичних дела у односу на исти период прошле године за педесет одсто. 

Коментара: 0


#   Трговиште   Влада Републике Србије   председник општине   сеча   шума   Ненад Крстић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]