Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дачић положио камен темељац за изградњу станова за избеглице у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 03.04.2017. Јужна Србија Инфо

Први потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић поставили су у петак у Прокупљу камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице који живе на територији општине Прокупље.

Дачић положио камен темељац за изградњу станова за избеглице у Прокупљу

Прокупље је једна од укупно девет општина у Србији у којима ове године почиње изградња станова из другог Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије, чија је вредност око 13 милиона евра. Поред бројних донаторских организација, у финансирању изградње станова учествују и Влада Републике Србије и Општина Прокупље.

Након церемоније полагања камена темељца, којој су присуствовали народни посланик Дарко Лакетић, представници међународних организација, представници Општине Прокупље и грађани, присутнима се обратио први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

- Хвала вам што сте данас овде и што континуирано пратите и пружате подршку нашим напорима да пронађемо и обезбедимо трајна решења за избеглице које су деведесетих година прошлог века напустиле своје домове широм бивше Југославије и решиле да данас остану у Републици Србији.

Последице тих догађаја у Србији се и данас осећају. Иако уз помоћ међународне заједнице већ преко двадесет година настојимо да пружимо одржива решења и отклонимо последице ових  догађаја, размере проблема довеле су до тога да у 21. веку и даље на својој територији имамо близу 30.000 избеглица којима су у државама порекла ускраћена нека од основних права, укључујући неометан приступ имовини.
Србија је свесна чињенице да су за решавање овако тешких питања потребни и време и искрена посвећеност. За окончање избеглиштва неопходна је сарадња држава порекла и прихвата, као и спремност да се за сва отворена питања пронађу правична и одржива решења.

Верујем да ће то бити случај и овде у Прокупљу, у овом древном граду на обали Топлице, пуном потенцијала, граду који је био дом и уточиште многима, рекао је  Дачић и истакао да се ради о бесповратним донаторским средствима којима се обезбеђује кров над главом избеглицама у Србији.

Овом приликом Дачић је подсетио да је пре две недеље постављен камен темељац за изградњу 40 станова у Сремској Митровици, у Крушевцу је отворено градилиште за још 20 станова и да ће укупно у овој години бити изграђено 200 станова за избеглице у Србији.

Ускоро и у Параћину почиње изградња зграде са 20 стамбених јединица, које се граде у оквиру истог, другог Потпројекта Регионалног стамбеног програма. Изградња станова у оквиру овог Потпројекта очекује се у још пет општина, у Вршцу, Бајиној Башти, Шиду, Шапцу и Кикинди.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
 

Коментара: 0


#   Прокупље   избеглице   Ивица Дачић   Влада Републике Србије   Дарко Лакетић   станови   изградња   Комесеријат за избегла лица   Општина Прокупље   Александар Симоновић   камен темељац
@DacicIvica @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима