Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прокупљу почела изградња станова за избеглице

rssBookmark and Share

Прокупље 24.10.2017. Јужна Србија Инфо

У Прокупљу су почели радови на изградњи зграде од 20 станова за избегла лица са територије Босне и Херцеговине и Хрватске који живе на територији прокупачке општине.

У Прокупљу почела изградња станова за избеглице

Уговор о изградњи овог стамбеног објекта закључен је између Комесеријата за избеглице и миграцију Републике Србије и Општине Прокупље.

Сама изградња станова ради се у оквиру спровођења Регионалног стамбеног програма који се спроводи уз подршку OEBS-a и УНХЦР-а, а финансира се средствима Европске уније, која је највећи донатор спровођења овог програма.

Камен темељац за изградњу станова поставили су први потпредседник Владе Србије и министар за иностране послове Ивица Дачић и председник Општине Прокупље Александар Симоновић. Постављању камен темељца, поред многобројних донатора, представника локалне самоуправе и грађана, присуствовао је и народни посланик у Скупштини Србије Дарко Лакетић.

Прокупље је једно од девет општина у Србији у којима ће бити изграђено укупно 200 станова из другог Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије, чија укупна вредност износи 13 милиона евра.

На самом градилишту, које се налази на катастарској парцели бр. 1810/1 код Спортске хале “Др Зоран Ђинђић”, почели су земљани радови. Након завршетка ових, следе армирано-бетонски радови, а након тога и почетак изградње саме зграде.

-У Прокупљу ће бити изграђена вишепородична стамбена зграда са подрумским просторијама, приземљем и три спрата укупне нето стамбене површине од 843 квадратна метра, укупне вредности од 411.409 евра. Финансијска средства за изградњу зграде обезбеђена су кроз донатарска средства Фонда Регионалног стамбеног програма, преко банке за развој Савета Европе и кроз учешће локалне самоуправе, изјавио је члан Општинског већа Општине Прокупље Владимир Пешић додавши да је локална самоуправа обезбедила  земљиште, а у припреми је и обезбеђење неопходне инфраструктуре.

Стамбене јединице намењене су  за трајно решавање стамбеног питања најугроженијих избеглица које се налазе на територији прокупачке општине.

Ове станове избеглице ће добити у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Пешић је истакао да је по важећим  законским прописима локална самоуправа инвеститор и власник стамбеног објекта.     

 


#   Прокупље   избеглице   Ивица Дачић   Влада Републике Србије   Дарко Лакетић   станови   Зоран Ђинђић   председник општине   Хрватска   локална самоуправа   ОЕБС   Комесеријат за избегла лица   Босна и Херцеговина   УНХЦР   Александар Симоновић   камен темељац   интерно расељена лица
@DacicIvica @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима