Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Давидовић: Локалне и регионалне власти заиста могу да промене животе младих миграната

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2023. Јужна Србија Инфо

Учешће на панелу „Европске, националне и локалне политике и контекст“ у оквиру међународног покретачког догађаја „Самопоуздање пуни 18 година – подршка деци миграната и избеглица у транзицији у одрасло доба“ 18. априла 2023. у Европском омладинском центру у Стразбуру узела је и чланица Конгреса заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Давидовић: Локалне и регионалне власти заиста могу да промене животе младих миграната

Она је истакла одговорност градоначелника, градских већника и регионалних представника да олакшају транзицију младих избеглица у одрасло доба.

Чим напуне 18 година, њихова промена правног статуса доводи до неизвесности, а од многих се очекује да се врате у непознате градове у својим земљама порекла, док други морају да се прилагоде самосталном животу у својим срединама поручила је Давидовић. Она напомиње да многе услуге које могу олакшати ову транзицију, као што су становање, образовање и здравствена заштита, спадају у надлежност локалних и регионалних власти. Представила је рад Конгреса на подршци европским градовима, градовима и регионима у суочавању са изазовима у вези са транзицијом младих миграната у одрасло доба, на пример кроз смернице за политику у свом извештају о деци избеглицама без пратње и кроз конкретне примере добре праксе у првом тому свог Приручник о људским правима.

Давидовић је такође навела примере из Србије о томе како се младим мигрантима може пружити подршка у њиховом преласку у одрасло доба, посебно кроз стручне курсеве, који такође доприносе бољој интеграцији повезујући омладину избеглице и мигранте са локалним заједницама. Уколико постоји подршка, омладина избеглица и мигранта показује велику мотивацију за лични напредак, а њихова отпорност и способност прилагођавања новим животним околностима, као и спремност да се суоче са ситуацијом и преузму иницијативу су изузетни, закључила је Давидовићева.

Догађај су организовали Специјални представник Савета Европе, генералног секретара за миграције и избеглице (SPGS), Одељење за младе и Одсек за програме сарадње – Генерални директорат за људска права и владавину права (DGI) уз подршку исландског председавања Саветом Европе и Фонда Европске уније за азил, миграције и интеграцију (AMIF). То ће пружити прилику да се представи и покрене Водич за имплементацију Препоруке CM/Rec(2019)4 о подршци младим избеглицама у транзицији у одрасло доба, као и налази и алати развијени у оквиру мултилатералног пројекта „Изградња Будућност, дељење добрих пракси: транзиција деце миграната у одрасло доба – UACFutures”.

Коментара: 0


#   Ниш   Стразбур   мигранти   Душица Давидовић   транзициција
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима