Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И јавни радови "партијским људима"

rssBookmark and Share

23.06.2011 Извор: Новости

Овог лета, на јавним радовима у Врању ангажовано је 117 људи. За радове и плате из НИП је издвојено чак 16 милиона динара.

Била би то, што би рекли Врањанци, на ово немање, права ствар, да се у све није умешала политика.

И јавни радови
Врање -- Прича се да је скоро сва радна места за себе приграбио Г17 плус. Наводно, од 117 места, Г17 плус је узео чак 102, демократе су успеле да укњиже 15, док су социјалисти остали кратких рукава.

А да приче нису пуке гласине, говори и отворено незадовољство СПС, коалиционог партнера „експерата“. "Обично смо се раније око овога договарали. Сада то није био случај. Питање је чак да ли је свих 117 људи који примају плату стварно и ангажовано. Ако је неко социјално угрожен, ту политичка припадност не сме да игра никакву улогу", каже Зоран Антић, генерални секретар врањских социјалиста.

Драган Јањић (Г17 плус), доскорашњи помоћник градоначелника за НИП, а сада директор скијалишта „Бесна кобила“, најпрозиванији је у вези са овим проблемом. Замера му се што је највише радника ангажовано баш у предузећу у којен је он директор и што је и даље главни за спровођење пројеката НИП у Врању.

"Већ неколико месеци нисам помоћник градоначелника за НИП, откад сам преузео 'Бесну кобилу'. Сада само волонтерски надгледам спровођење пројеката који се одвијају преко НИП. Цео посао око јавних радова обављао се преко Националне службе за запошљавање", објашњава Јањић.

Јањић тврди да међу ангажованим има припадника свих странака, па и Г17 плус. Међутим, проблем је што је и Зоран Антић, директор врањске филијале НСЗ, из - Г17 плус. Антић се не јавља на телефон, па је немогуће сазнати да ли су дужина чекања на посао, редовност пријављивања и квалификације били једини критеријуми кад се одлучивало о привременом запошљавају.

"Не разумем сад ту причу о политичкој припадности радника. Ваљда је битно да се нешто ради. За Врање је обезбеђено 16 милиона, а за Пчињски округ 41 милион динара. Рекао бих да сам се ја највише око тога ангажовао", убеђен је Јањић.

"Из НСЗ су нам послали списак од 51 човека, а места је било за 30. Сви су испуњавали критеријуме, па смо морали да се одлучимо. Било је претњи, молби, ургенција, уцена, свега. А људима који нису примљени у НСЗ је речено да смо ми криви. Од тих 30 особа можда је само десетак чланова наше странке, али то никако није био услов", каже Драган Стојковић (ДС), директор Дирекције за изградњу града.

И док се политичари надгорњавају ко је крив и ко је колико заслужан, ситуација на терену говори о томе колико је тај новац, од 17.800 динара за најнижу стручну спрему, па до 22.000 динара за оне са дипломом факултета, био битан људима који годинама чекају на било какав посао. За чишћење дивљих депонија, пријавиле су се и две особе са факултетсклом дипломом. Нису примљени, јер су образованији него што то посао захтева.

У СКИЈАЛИШТИМА НАЈВИШЕ МЕСТА

Од неколико хиљада пријављених, одлучено је да у комуналном предузећу Комрад 24 особе раде на уклањању дивљих депонија, у Здравственом центру 27 жена биће геронтодомаћице, у Скијалиштима ће 36 радника сређивати ски-стазе, док ће у Дирекцији за изградњу града њих 30 чистити јарке и уклањати шибље. У Скијалишту ће радови трајати пет месеци, а најмање у Комраду - три месеца.

Коментара: 0


#
@
[ Додај коментар ]