Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јединство Срба не ограничава се на географске међе

rssBookmark and Share

Ниш 16.09.2023. РТС

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација одржана је синоћ у Нишу, у спортској сали "Чаир". Патријарх Порфирије поручио да се јединство српског народа не ограничава на географске међе.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Српско национално јединство увек желе да разбију и покоре, каже Милорад Додик. Имамо једну једину националну заставу и свој род којег се не стидимо, истакао је Александар Вучић и додао да је Србија поносна на своју слободу.

Вучић: Ни по коју цену се не одричемо КиМ

Председник Србије поручио је да се Србија ни по коју цену неће одрећи Косова и Метохије, јер не може да се одрекне свог имена, презимена и будућности.

"Нећемо и нема те цене коју нећемо да платимо за своју слободу, своје име и презиме и своју тробојку сачувамо", рекао је председник у обраћању на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Чувати српску заставу у сваком рату, како је додао, била је највећа част и највећи понос и њу нам нико никада није могао отети.

“Велико хвала нашем народу који данас проноси српску тробојку, а где је није лако носити - на КиМ, нашим људима који трпе терор Аљбина Куртија и његових помагача, нашем народу у Црној Гори где није много лакше носити српску тробојку, нашем народу у Републици Српској где данас лако и са поносом носе захваљујући онима који су створили, штитили и чували, и одбранили Републику Српску", рекао је председник.

Истакао је да данас није важно ко је одакле и да када њега питају одакле је каже да је из сваког места где има српског рода.

"Отац ми је прекодрински Србин, мајка ми је староседелац из Војводине са севера Србије, а ја сам помало и из Ниша и из Пирота, Лесковца, Крагујевца, Чачка, Ваљева, Митровице, Зрењанина, Суботице и Бањалуке и Требиња, и Пљеваља и Берана и Херцег Новог, од свуда сам где има српског рода", рекао је председник.

Поручио је и да је добро што у Србији постоје различита мишљења и да је добро што у много чему нема разумевања, али да сви морају да буду једни уз друге и штите, чувају и бране отаџбину. Навео је да га је било, како каже, срамота што су након преговора у Бриселу неки били на страни Куртија, али да је знао да је 99 одсто народа на страни своје земље.

"Да знају у како тешком тренутку живимо и да желимо да сачувамо мир, али да нећемо дати да наш народ буде прогоњен и протеран са вековних огњишта", рекао је председник.

Вучић је рекао да је данас срећан што сви заједно певају песму “Весели се српски роде“, што знамо Лазарицу и славимо јунаке са Косова. Поручио је да никада никоме више нећемо дозволити да сломи српски дух и српско јединство.

“Доста смо ми Срби давали свима другима и испаштали због тога. Време је да се ми повезујемо", рекао је Вучић уз поруку: “Нека живи српски народ, и грађани Србије, и наша тробојна застава".

Вучић: Имамо једну једину заставу и род којег се не стидимо

Александар Вучић је поручио да Срби, где год да живе, имају једну једину националну заставу.

"Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину националну заставу, црвено-плаво-белу, имамо своје име и презиме, свој род којег се не стидимо“, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан на данашњи празник, за који је заједнички одлучено да се прославља, јер су, како каже, Срби увек умели да се разједињују.

“Ми Срби смо увек могли да се разједњујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе погрде и увреде прихватамо“, рекао је Вучић.

Напомиње да се за Србе у суседним земљама каже “босански Србин“, “хрватски Србин“, “црногорски Србин“, а да никада није постојао српски Хрват, Бошњак, Словенац, Црногорац.

“И не од јуче, не од данас, не од ових који данас у Црној Гори не дозвољавају Србима да буду у власти, зато што нису довољно уверљиви у заклињање да ће се борити против мрског Београда и још омраженије Москве, да и даље не воле КиМ и не сматрају КиМ делом Републике Србије“, рекао је Вучић, истичући да се Срби у Црној Гори посматрају као реметилачки фактор за формирање Владе, иако их има вишеод 30 одсто.

У том контексту истакао је да би данас свуда у региону да “измишљају“ такве представнике Срба.

“Једино је важно да тај Србин не буде Србин, да се јасно одриче свог Београда и свог српства и да говори да је прави Србин онај који мрзи српску уједињујућу политику“, каже председник.

Тако вам је свуда, рекао је Вучић и додао: "Па кажу, не, не, ми волимо Србе, али оне који не воле Београд. И кад говоримо о таквим Србима, то су нам радили још од Павелића и пре Павелића…", рекао је Вучић.

Вучић је у Нишу истакао да је Србија поносна на своју слободу и да неће туђин никада одлучивати у Србији.

"Прошло је време када сте имали послушнике, испуњавамо налоге својих грађана", истакао је Вучић.

Многима у свету ће, како је рекао, Србија бити реметилачки фактор и због једне ствари, а то је оно што Србија слави.

"То је слобода. Макар били и једино острво слободе у Европи, оне слободе која значи да сами доносимо своје одлуке, да сами чувамо своје небо, да сами штитимо свој народ, ми ћемо тиме да се поносимо“, нагласио је председник.

На почетку обраћања је рекао да би много тога испричао – и оно што не сме, али да је за све, за земљу, боље да многе ствари које зна – прећути.

“Јер своју земљу морамо да чувамо и морамо да мислимо не само оно што је данас већ и на оно што долази у будућности“, поручио је председник.

Позвао је све грађане Србије који нису Срби да буду поносни припадници и бошњачког и мађарског и хрватског и ромског народа, али да, како је додао, нашем народу било где да је не одузимају право да се зову поносним Србима.

"А ви Срби и грађани Србије немојте да очекујете правду. Задуго је за нас Србе неће бити. И кад им поставите питање како је могуће да 23-24 одсто Албанаца има сва права у Северној Македонији, а ви Срби не смете ни да питате да имате слична права. иако вас је процентуално много више у Црној Гори. Ћутите Срби, то је политика прошлости, гледајте у будућност, кога брига ком роду припадате", рекао је председник.

Упитао је и шта је то што Додик и РС могу да ураде, а да се не каже "криви су Додик и РС" осим да, како је рекао, не кажу "РС више не постоји".

"Увек ће они бити кривци шта год да се догоди. Када нас оптужују да правимо ‘Велику Србију‘, а лажу, ћуте сви као заливени. Годину и по дана од како је почео рат у Украјини објавили су хиљаду текстова како ће Срби да нападају по региону, како ће да праве ‘Велику Србију‘ и зарате са свима. Са ким смо заратили? И за све то не постоји извини. За нас је никад извини", рекао је Вучић.

Додао је да на КиМ нема ниједног рањеног Албанца, али да има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

"И ко је крив? Или обе стране или Срби", навео је Вучић и додао да се то неће ускоро променити.

Додик: Увек желе да разбију и покоре српско национално јединство

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Нишу да је пре четири године одлучено да овај дан обележавамо јер до сада у историји није обележаван важан датум - датум пробоја Солунског фронта.

"Ово је, морам да признам, била идеја Александра Вучића, коју смо прихватили и четврти пут се налазимо овде. Заиста треба да захвалимо једном државничком погледу на ствари, пре свега председнику Вучићу. Хвала му зато", истакао је Додик.

"Долазећи овде, један од наше браће ме пита шта има тамо. Ја му кажем да нисам тамо, ја сам овде. Ја припадам српском народу и не припадам босанским Србима, не припадам никоме другоме него српском јединственом непоколебљивом народу који живи на овим просторима", нагласио је Додик.

Каже да 120 и 140 година понављају исто на овим просторима и увек желе да српско национално јединство разбију, покоре и да Срби признају и дају све што имају да би се некоме допали.

"Данас као да делује исто као када је деловао Калај у Босни и Херцеговини, када су Немци нападали у Првом светском рату и у Другом светском рату и када су побили преко пола нације и када смо наивно хтели поново да са њима нешто сарађујемо. Данас поново видимо да у Босни и Херцеговини желе да ускрате српски национални идентитет, а овде да отму Косово јер сматрају да је то њихобо право", рекао је Додик.

Како каже, која год се жишка овде упали, упалили су је Немци и слични који на овим просторима не дају да Срби остваре оно што се данас слави – српско јединство, слободу и националну заставу.

"Ми не желимо никоме да узмемо слободу. Срби су наивно веровали да када смо ослобађали Балкан односно југословенске просторе и давали слободу другим народима да ће нам бити захвални. На крају тог века морали смо поново да се боримо за слободу и још увек нисмо све завршили. Та слобода коју смо тако дарежљиво давали вратила нам се на крају прошлог века као њихов начин да кажу како смо ми они који овде тлачимо, који смо лош народ", истакао је Додик.

Нагласио је да је историја дуг процес, али да му изгледа да смо успели да овладамо својом садашњицом и да смо свесни прошлости.

"Само тако можемо да имамо своју будућност на прави начин. Све до пре 10 или 15 година, то није било тако. Ко је год наишао овде и тражио нешто, узео је од Срба. Срби су стајали сваки пут када су наишли и Турци и Немци и Аустроугари и поново Немци и када је наишао Нато, опет су Срби стали да бране слободу народа и човечанства и опет нисмо били добри момци", истакао је Додик.

Каже да многе весели када Срби нису јединствени, али да не постоји велики народ чији успех није заснован на јединству.

"Зато Срби морају да буду јединствени, окупљени око власти, око својих институција, окупљени око Вучића. Ја сведочим да је Вучић учинио све да другачије позиционира Србију, да је постави на право место. По карактеру, у истим ситуацијама деловаћемо мало разчличито, он ће имати стрпљења, ја нећу, али отприлике, када саберете, мислимо да радимо најбољи посао овде", рекао је Додик.

Нагласио је да Срби желе да живе са другима у миру, да је добродошао свако ко је другачији и други и да не може да се прихвати ништа осим мира.

"Мир је оно што Србима треба, али исто тако, борбени политички активизм не сме да престане ниједног тренутка и не смемо да се одрекнемо нас. Како је то давно рекао Орвел, они који знају своју прошлост и који владају својом садашношћу могу да рачунају на будућност. То је оно што морамо да имамо на уму. Нека живи Република Српска, нека живи Србија. Живи и здрави били", закључио је Додик свој говор у Нишу.

Патријарх Порфирије: Јединство Срба не ограничава се на географске међе

Патријарх Порфирије рекао је да се радује што је поново овде у Нишу, међу житељима царског града, града мученика.

"Радујем што сам поново са вама овде у Нишу, драге Нишлије, житељи царског Константиновог града, града који је стамен и камен цркве Божије у нашем народу. Овде је светлост Христовог учења засјала утврђена верношћу, јунаштвом", рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је подсетио на Чегар и Ћеле-кулу и рекао да они сведоче да српски народ овога краја непогрешиво разуме шта је то јединство и шта је то слобода.

"Посебно ми је драго што заједно са вама упућујем честитку целом нашем народу где год се налазио. Јер по речи песника "и свуда где је српска душа која тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште". Зато одавде честитамо свим нашим сународницима Дан српског јединства, слободе и националне заставе", истакао је патријарх.

Дижемо нашу тробојницу за спас нашег, али и свих народа, поручио је патријарх Порфирије у Нишу.

Истакао је да се јединство Срба не ограничава на географске међе.

Наше јединство мора бити у знаку Христа, крста, поручио је патријарх.

"И кад није било српске државе било јејединство нашег народа, али хвала Богу данас има Републике Србије и има Републике Српске", рекао је патријарх и подсетио да смо и данас расејани широм света, а да је Црква чуварка тог јединства.

Како је рекао, зар и данас није слична ситауција када нас има не само у вековним завичајима широм Балкана него када смо народ расејан широм света.

"Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђиваог јединства, подржана јединством нас у држави Србји и у Републици Српској", поручио је Порфирије.

Нагласио је да свако јединство није од бога благословено, није свако јединство нама на корист, ако се уједињујемо да бисмо били искључиви, већ само јединство у добору у врлини у љубави.

Интонирањем химни почела централна манифестација у Нишу

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација одржава се у Нишу, у спортској сали "Чаир".

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Манифестацији присуствују председник Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик.

ОПШИРНИЈЕ

Централној манифестацији са културно-уметничким приказом присуствовали су председник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић премијер Српске Радован Вишковић, као и бројни други представници.

Званице на централној церемонији у Нишу

Званице на централној церемонији у Нишу

У склопу обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Београду се одржава манифестација "Дан традиције".

Прелетом са заставом хеликоптера "суперпума" и Х-145 Министарство унутрашњих послова обележило је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, у оквиру обележавања Дана српског јединства. 

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде". Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу - "тробојку".

На улицама Ниша окачене су заставе Србије.


#   Ниш   Александар Вучић   историја   хала Чаир   Дан српског јединства   Патријарх Порфирије
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима