Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лекари напуштају Прешево и Бујановац, укинуте стимулације

rssBookmark and Share

Бујановац 03.01.2017 В.Пешић, Блиц

Лекари и медицински техничари у домовима здравља у Прешеву и Бујановцу негодују због одлуке Уставног суда о укидању стимулација и смањењу плата за 50 одсто.

Фото: Веселин Пешић / РАС Србија
Фото: Веселин Пешић / РАС Србија

Поједини лекари који су због осетно повећаних зарада својевремено стигли из других градова озбиљно празмишљају спакују кофере о оду. Због стимулација проглашених ништавним и преполовљених месечних принадлежности, директорка Дома здравља у Бујановцу Лела Јовановић упозорава да овдашњем здравству озбиљно прети недостатак медицинара.

- У Дому здравља у Бујановцу запослено је 56 лекара. Када је својевремено српска влада увела стиумулативни део зараде, из других крајева је дошло 29 лекара, и то из Ниша и других градова. Обратили смо се за помоћ државном Координационом телу за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Очекујемо да нас у Влади Србије разумеју, јер медицинари заиста раде у отежаним, специфичним условима. Тражимо да нам се помогне да завржимо постојеће и доведемо нове лекаре, истиче директорка др Лела Јовановић.

Закључком Владе Србије 2001.године запосленима у здравственим установама у Прешеву и Бујановцу плате су повећане за 50 одсто. Њима су зараде увећане због отежаних услова рада после оружаних сукоба између албанских терориста и здружених српских снага безбедности. Више од 450 лекара и медицинских техничара је 15 година у домовима здравља у Прешеву и Бујановцу примало осетно веће плате од колега у дгуим крајевима Србије.

Веће зараде белих мантила годишње су коштале државу више од 1,8 милион евра. Медицински кадар у Здравственом центру у Врању бунио се што њихове колеге за 50 процената имају веће месечне зараде.

- Поздрављам одлуку Уставног суда, јер ми није јасно због чега су колеге у Прешеву и Бујановцу за 50 одсто примале веће плате. Због чега су услови рада у Прешеву и Бујановцу тежи него у Врању? Лекари опште праксе у Врању годинама чекају да добију специјализацију,али српско здравство наводно није имало новца. Како има пара за веће плате, а нема за стручно усавршавање лекара, истиче докторка из Врања, која није желела да јој се име помиње у новинама.

Коментара: 0


#   Бујановац   лекари  Прешево   Влада Републике Србије   Министартво здравља   стимулација
@Vlada_SR @
[ Додај коментар ]