Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На данашњи дан умро је Милан Обреновић, зашто су Нишлије и краљ имали посебан однос...

rssBookmark and Share

Ниш 11.02.2024. Јужна Србија Инфо

На данашњи дан, 11. фебруара 1901. године, у 47. години живота преминуо је краљ Милан Обреновић, остављајући неизбрисив траг у историји Србије. Сахрањен је у манастиру Крушедол, поред кнегиње Љубице, а нишке Општинске новине посветиле су своје издање од 26. јануара 1902. године годишњици његове смрти.

Фото: Википедија
Фото: Википедија

Краљ Милан Обреновић био је значајна фигура у историји Србије. Током његове владавине, Србија је стекла међународно признање као независна држава и постала краљевина. Отворено је заседање Народне Скупштине у Нишу, што је допринело јачању веза између краља и грађана Ниша.

Нишлије су посебно цениле краља Милана због његове улоге у ослобођењу града од турске власти. Након пет векова под турском влашћу, Ниш је коначно добио слободу, а краљ Милан је постао симбол те слободе. Одлука да се Ниш прогласи за другу престоницу Србије додатно је учврстила везе између краља и овог града.

Његова посета Нишу 1878. године, заједно са кнегињом Наталијом и сином Александром, била је од великог значаја за Нишлије. Краљ Милан је купио конак у центру града и планирао је да често борави у Нишу. Осим тога, краљ Милан је показао храброст и одлучност у вођењу Србије, што је допринело јачању угледа земље у међународној заједници.

Обележавање присутности краља Милана у Нишу није само чин поштовања према историји, већ и признање његовог утицаја на град и његове становнике. Споменик који ће бити подигнут у Нишу биће симбол захвалности и сећања на владара који је оставио неизбрисив траг у историји Ниша и Србије.

 

 


#   Ниш   Турци   Краљ Милан Обреновић   Дан ослобођења од Турака   ратна престоница   Династија Обреновић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима