Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На факултетима одзвонило “вечитим студентима”!

rssBookmark and Share

25.07.2016. Весна Петровић, Народне новине

Помоћник министра просвете, Милован Шуваков, изјавио је поводом петиције којом “стари студенти” траже да им се продужи законски рок за завршетак студија, који истиче 30. септембра, да тај рок неће бити продужен.

Фото: Белами
Фото: Белами

Закон мора да се поштује, преносе новинске агенције.”Овде се ради о поштовању закона Србије, одредбе којима престају да трају студијски програми који постоје по старом, унете су у закон у септембру 2014. године, а мењати законе сваки пут када то некој интересној групи одговара, отвара питање квалитета образовног система”, рекао је Шуваков гостујући на РТС.

Како је рекао, аргумент студената о ретроактивној примени закона “не стоји”, јер се не ради о одузимању права на студирање, већ о престанку застарелих студијских програма, који нису акредитовани и не раде по стандардима.

Он је навео да има 250.000 студената, а да је “можда два одсто” погођено одредбама, те додао да би требало да се бавимо проблемима већине и да радимо на подизању квалитета.

“Мислим да је време да се посветимо више оним добрим студентима и њиховим проблемима, а да се мање бавимо студентима који деценијама нису успели да заврше студијске програме. Нико им не брани да упишу нове, по новим стандардима”, казао је Шуваков.

Са проблемом “вечитих студената” упознат је СКОНУС, Студентска конференција универзитета Србије, чији су представници покушали да разговарају са надлежнима о томе, али су наишли на “зид ћутања”, мада су били спремни да понуде и компромисно решење, не би ли изашли у сусрет студентима који су пробили све рокове када се ради о окончању студија.

“Проблем је и у томе што се не зна тачан број студената који студирају по старом програму”, казао је Милан Петковић, председник СКОНУС-а. “Када смо на састанку са представницима Министарства просвете, науке и технолошког разговора о проблему “болоњаца” и потребних бодова за упис наредне године, поменули смо и проблем ових студената, али надлежни нису хтели да одустану од идеје да се њихово студирање оконча до 30.септембра”.

Он је додао, да представници СКОНУС-а неће одустати од студената по старом програму и раде на припреми компромисног решења, уверени да до неког компромиса мора да дође.

Милан Петковић је додао, да је СКОНУС припремио и неколико предлога како би овај проблем био решен на најбезболнији начин по “вечите студенте”.

“Наше мишљење је, а биће то и неко наше компромисно решење, да се студентима којима је остао релативно мали број испита омогући завршетак студија. Један од критеријума у том смислу могао би да буде да су у последњих годину или две године положили неке испите. То би био доказ да покушавају активно да студирају, али да из неких приватних разлога, углавном су они материјалне природе, не успевају да дају све испите у року. Таквим студентима би било реално да се помогне”, закључио је Петковић.

Једно од решења за старе студенте биће да, или прекину са студијама, или се прикључе “болоњцима”.

 В. Петровић

Коментара: 0


#   студенти   Министарство просвете   Милан Петковић   Болоњска декларација   Милован Шуваков   СКОНУС
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима