Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Болоњци" и "вечити студенти" чекају нову Владу

rssBookmark and Share

07.07.2016. Весна Петровић

Национални савет за високо образовање подржао је предлог Министарства просвете за измену и допуну Закона о високом образовању, да 48 ЕСПБ бодова и наредне школске године буде услов за буџетски статус.

Фото: Белами
Фото: Белами

Поред тога, студенти који су последње године редовног трајања студија били на буџету, задржавају тај статус и током продужене године, сазнајемо од Милана Петковића, председника кровне студенстке организације, СКОНУС. Он додаје, да је на састанку Националног просветног савета за високо образовање, у коме се налази и њихов представник, било речи и о томе да ли вечитим студентима, који студирају по старим програмима, треба продужити рок за завршетак студије.Петковић наглашава, да је Министарство просвете изричито против такве одлуке, али у СКОНУС-у ће се потрудити да пронађу компромисно решење.

“Као што је јавност вас упозната, 2014. године је изменом Закона о високом образовању, последњи пут, било дефинисано да услов за упис у наредну годину о трошку буџета буде 48 ЕСПБ, и то на две школске године, односно закључно са овом школском годином, услед намере да се у међувремену усвоји потпуно нови Закон о високом образовању”, каже Милан Петковић. “С обзиром на то да је рад на писању новог Закона заустављен због расписивања ванредних парламентарних избора и да Влада и Министарство не могу у техничком мандате да доносе нови закон о високом образовању, дошло је до проблема и на снагу поново ступа законска одлука да је за услов за буџет потребно 60 ЕСПБ. То је изазвало забринутост и негодовање код огромног броја студената”, објашњава Милан Петковић.

студенти-1У преговорима са Министарством просвете, који трају већ неколико месеци, нашло се компромисно решење. На недавно одржаној седници Националног савета за високо образовање, једногласно, је изгласан предлог и иницијатива за нове измене и допуне Закона о високом образовању по питању бодова потребних за финансирање из буџета, као и по питању продужене буџетске године, такозваног, апсолвентског стажа.

“Национални савет је упутио предлог да се по хитном поступку, одмах по формирању нове Владе, у Скупштини усвоје измене Закона којима би потребан број бодова којим се стиче услов за финансирање из буџета Републике Србије био поново 48 ЕСПБ, и да студенти завршних година који су и ове године били на буџету, задрже то право и у наредној годину, односно да имају право на продужену буџетску годину”, објашњава Милан Петковић. “Ове измене и допуне закона биће упућене Народној скупштини Републике Србије на усвајање по хитном поступку, чим буде конституисана нова Влада Републике Србије”.

Милан Петковић додаје, да је било речи и о статусу “вечитих” студената који су студије започели по старим програмима и пре увођења “болоње”.

“Министарство просвете је изричити против прожутка рока за завршетак студија који подразумева да ови студенти дипломирају до 30.септембра”, објашњава Милан Петковић. “Њима је рок за завршетак студија у неколико наврата продужаван, а ако би то било учињено и сада, било би неправедно према студентима који студирају по “болоњи” и којима су студије ограничене на дупли број година у односу на трајање њихових студија. Практично то значи да, уколико студије трају четири, студент има право на осам година студирања”.

Према речима Милана Петковића, СКОНУС неће “одустати” од ових студената и покушаће да и у овом случају пронеђе решење које би задовољило све.

“Ради се о томе да се помогне оним студентима који су продужили студирање из неког разлога, али им је до завршетка студија остало још неколико испита. Њима у сваком случају треба помоћи да окончају студије”, истиче Милан Петковић.

У сваком случају, коначну реч имаће посланици у Скупштини и Влада Републике Србије који ће дефинисати услове уписа нове академске године, али и рок за завршетак студија по старим програмима.

Народне новине

Коментара: 1


#   Влада Републике Србије   студенти   Народне новине   Министарство просвете   Милан Петковић   Болоњска декларација   Високо образовање   Савет за просвету   СКОНУС
@Vlada_SR @


 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима