Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На југу Србије в.д. све чешће као стално стање: Директор Народне библиотеке у Гаџином Хану већ 18 месеци у в.д. стању

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 02.12.2017. M.M. Јужна Србија Инфо

Горана Савића, на предлог СНС-а Скупштина општине Гаџин Хан је именовала за в.д. директора Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ у Гаџином Хану, без предходно спроведеног јавног конкурса, па су бурно реаговали одборници опозиције, због кршења Закона о култури и Закона о библиотечко информационој делатности.

Министарство немоћно, Народна библиотека
Министарство немоћно, Народна библиотека

Горана Савића, на предлог СНС-а Скупштина општине Гаџин Хан је именовала за в.д.  директора Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ у Гаџином Хану, 14.6.2016. године Решењем број 06-107/2016-II, без предходно спроведеног јавног конкурса. Тада су бурно реаговали одборници опозиције у СО Гаџин Хан због кршења Закона о култури и Закона о библиотечко информационој делатности.

Без обзира што је одредбом члана 37. став 1 Закона о култури („Сл.гл.РС“, бр.72/2009, 13/2016 и 30/2016 – ипср) која се сходно примењује на Закон о библиотечко информационој делатности прописано је да вршилац дужности директора може да буде именован само ако јавни конкурс није успео, као ни услов прописан Законом о библиотечко информационој делатности тј, три године радног искуства у култури, што именовани в.д. директор не поседује СО Гаџин Хан је донела Решење о именовању.

- Вршилац дужности Директор Горан Савић ни након 18 месеци не поседује САГЛАСНОСТ Матичне библиотеке „Стеван Сремац у Нишу“, која је потребна за обављање те финкције.

Како је одредбом члана 37. став 2  акона о култури прописано  да вршилац дужности директора може да обавља ту функцију најдуже једну годину,  узимајући у обзир одредбе наведеног Закона в.д. директору Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ Гаџин Хан је закључно са 14.06.2017. године истекао мандат, тј нема законских основа за наставак обављања дужности.                                          

 - Управни Одбор Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ Гаџин Хан Одлуком бр. 318-1 од 30.5.2017. поништио своју Одлуку о расписивању Јавног конкурса за избор директора Народне библиотеке „Бранко Миљковић“ Гаџин Хан бр.213-2 од 20.04.2017. а вероватно са циљем останка Савића на челу установе, јер није испуњавао услове конкурса.

И поред предлога опозиционих одборника ЈС за разрешење ВД Директора НБ због истека мандата, СО Гаџин Хан је још једном прекршила Закон о Култури и није донела Решење о Разрешењу в.д. директора НБ „Б.Миљковић“ Гаџин Хан Горана Савића, већ је он остао на тој функцији до даљег, противно поменутим Законима.

Након учесталих и жустрих расправа у скупштинској сали између одборника опозиције и представнике власти, одборничка група ЈС обратила је се Министарству културе Републике Србије и указала на кршење законских одредби и незаконито обављање функције в.д директора, и затражила хитну ракцију.

Министарство културе и информисања је дана 4.10.2017. године доставило допис бр: 011-00-0052/2017-1 упућено председнику општине Гаџин Хан Саши Ђорђевић (СПС) као одговорном лицу оснивача НБ БМ Гаџин Хан у коме је константовано да све наведено представља ЗЛОУПОТРЕБУ ИНСТИТУЦИЈЕ ВД СТАЊА ДИРЕКТОРА, и наложило РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА У НАЈКРАЋЕМ МОГУЋЕМ РОКУ КАО И ОБАВЕЗНО ПОСТУПАЊЕ ПО ЧЛАНОВИМА Закона о култури и Закона о библиотечко-информационој делатности.

Како је прошло два месеца од реакције Министарства културе, а председник општине Саша Ђорђевић коме је и био упућен допис, као ни одговорна лица у СО Гаџин Хан нису предузели никакве мере, ЈОШ УВЕК НИЈЕ РАСПИСАН ПОНОВНИ КОНКУРС, од стране опозиционих одброника најављенње су тужбе против одговорних лица оснивача због кршења Закона и злоупотребе вд стања директора.

У општини Гаџин Хан СПС је на власти две деценије, председнику општине Саши Ђорђевић ово је четврти мандат, сa СПС-ом су у коалицији СНС, ДС, и ЗЗС, док су опозицији Јединствена Србија и део одброника СНС.

Коментара: 1


#   СНС   Гаџин Хан   Саша Ђорђевић   Стеван Сремац   председник општине   Народна библиотека Стеван Сремац   Министарство културе и информисања   Скупштина општине   Бранко Миљковић   Горан Савић   Управни одбор   Јединствена Србија   јавни конкурс   Народна библиотека Бранко Миљковић
@sns_srbija @JS_domacinski @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Зоран, 04.11.2018.:
    Какво стање


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима