Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки основци опседају одељења за рачунарство

rssBookmark and Share

Ниш 30.05.2018. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

На основу објављеног Конкурса за упис ученика у средњу школу 2018/19. школске године, Гимназија “Бора Станковић” у Нишу ће уписати два одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, односно 40 ученика.

Гимназија "Бора Станковић" у Нишу, Фото: Јужна Србија
Гимназија "Бора Станковић" у Нишу, Фото: Јужна Србија

До сада је пријављено за полагање 128 ученика, што је три пута више од предвиђеног броја па ће, практично, сваки трећи ученик успети да се упише у ово одељеје. Кандидати ће пријемни испит полагати 3. јуна.

“Ове је године владало велико интересовање за одељења ИТ технологије, а разлог је, највероватније, то што су и ученици и родитељи ово занимаље препознали као занимање будућности, будући да се ИТ сектор све више развија, а стручњака је релативно мало”, кажу у Школској управи у Нишу.

Управо због великог интересовања основаца  за одељења за рачунарство ресорно министарство је продужило и рок за пријаву кандидата.

До продужетка рока за пријављивање за полагање пријемног испита за гимназијска ИТ одељења, наредне школске године пријавило 2.537 ученика, што чини приближно 4 одсто укупног броја ученика који ће уписати средње школе. Број пријављених увећан је скоро пет пута у односу на прошлу годину, када се пријавило 556 ђака.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима, стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије.

Биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења. Поред тога, добиће и широко гимназијско знање, које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.

Коментара: 0


#   Ниш   информатика   основци   упис   пријемни испит   Гимназија Бора Станковић   средње школе   Инфективно одељење   ИТ сектор
@


 


[ Додај коментар ]