Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški osnovci opsedaju odeljenja za računarstvo

rssBookmark and Share

Niš 30.05.2018. V.Petrović, Narodne novine, Južna Srbija Info

Na osnovu objavljenog Konkursa za upis učenika u srednju školu 2018/19. školske godine, Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu će upisati dva odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, odnosno 40 učenika.

Gimnazija "Bora Stanković" u Nišu, Foto: Južna Srbija
Gimnazija "Bora Stanković" u Nišu, Foto: Južna Srbija

Do sada je prijavljeno za polaganje 128 učenika, što je tri puta više od predviđenog broja pa će, praktično, svaki treći učenik uspeti da se upiše u ovo odeljeje. Kandidati će prijemni ispit polagati 3. juna.

“Ove je godine vladalo veliko interesovanje za odeljenja IT tehnologije, a razlog je, najverovatnije, to što su i učenici i roditelji ovo zanimalje prepoznali kao zanimanje budućnosti, budući da se IT sektor sve više razvija, a stručnjaka je relativno malo”, kažu u Školskoj upravi u Nišu.

Upravo zbog velikog interesovanja osnovaca  za odeljenja za računarstvo resorno ministarstvo je produžilo i rok za prijavu kandidata.

Do produžetka roka za prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za gimnazijska IT odeljenja, naredne školske godine prijavilo 2.537 učenika, što čini približno 4 odsto ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole. Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije.

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje, koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.


#   Niš   informatika   osnovci   upis   prijemni ispit   Gimnazija Bora Stanković   srednje škole   Infektivno odeljenje   IT sektor
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima