Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ноћни живот у Прешеву и Бујановцу - Цвета проституција у клубовима

rssBookmark and Share

Бујановац 06.08.2014. Вечерње новости

Девојке из Војводине, Београда, Ниша ... добровољно се у ноћним клубовима на подручју Бујановца и Прешева баве најстаријим занатом на свету.
За викенд у Соко Бањи са Албанцем посебна тарифа

Ноћни живот у Прешеву и Бујановцу - Цвета проституција у клубовима

Девојке из разних крајева Србије нуде своје сексуалне услуге у ноћним клубовима на подручју Бујановца и Прешева. Запошљавају се као „промотерке“, „играчице“ „конобарице“ и „певачице“, званичнозарађују 50 евра за вече, а за незваничне услуге често буду плаћене накитом, мобилним телефоном, парфемом, или комадом маркиране гардеробе.

СОКО БАЊА КАО ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ВИКЕНД
У полицији у Врању напомињу да су дошли до неких сазнања да је Соко Бања врло интересентна дестинација за Албанце са југа Србије. Наводно они са девојкама проводе викенде у овој бањи. Њима одговара што је ово уместо удаљено и за то су више плаћене него иначе.

У полицији кажу да је проституција тешко доказива и да се из бројних рација враћају празних руку, али не негирају да се у ноћним клубовима на територији Бујановца и Прешева готово транспарентно продаје љубав.

- Јавна је тајна да у клубовима и баровима на територији Прешева и Бујановца чији су власници Албанци раде девојке углавном из Србије - каже за „Новости“ Слађан Ристић, инспектор за крвне и сексуалне деликте.

Он објашњава да оне „званично“ раде у овим клубовима, али незванично пружају сексуане услуге. И све се одвија на добровољној бази, тако да полиција нема пријава.

ПРОСТИТУЦИЈА СЕ ТРЕТИРА КАО ПРЕКРШАЈ
Познати врањски адвокат Младен Васић објашњава да се у нашем Кривичном закону као кривично дело помиње се само посредовање и да је то регулисно чланом 184. Кривичног закона. Проституција се законски третира као прекршај из области ремећење јавног реда и мира.

- Између девојака које раде у тим објектима и газде ствара се нека врста посебног односа који се базира на ћутању и поверењу. Стално вршимо рације, претресамо објекте, нема дроге и оружја, а проституција се заснива на класичној компезацији, да ли за новац или неки други поклон - каже Ристић.

Њихове приче су различите, оне су старосне доби између двадесет и тридесет година, а међу њима има и девојака из имућних породица, а заблуда је да су девојке искључиво из ових крајева.

- Приликом легитимисања приметили смо да има девојака из Војводине, Београда, Ниша. После одређеног времена одлазе да раде у Македонију, тачније у Гостивар и Тетово, у сличним клубовима које држе Албанци, затим у Босну или на Косово. Постоји неки круг у коме се девојке ротирају у одређеном временском периоду - објашњава Ристић.

КЛУБОВИ, ХОТЕЛИ, ХОСТЕЛИ
Радно време клубова и ноћних барова је од поноћи дао јутарњих сати. У полицији кажу да је само на територији Бујановца десетак “сумњивих” објеката које полиција “чешља”, Реч је о класичним клубовима, ресторанима, кафанама и мотелима. Типично за све објекте је да имају преноћишта, а занимљиво је да се углавном налазе у околним селима.

Инспектор Бобан Ђорђевић из сектора за трговину људима каже да није ретка појава да девојке које се добровољно упусте у проституцију касније буду жртве трговине људима.Према његовим реима полиција је ранијих година радила на неколико таквих случајева. Са његовом констатацијом слажу се и у Одбору за људска права и СОС телефону, за жене и децу жртве насиља.

- “Најстарији занат" је предворје за трговину људима у циљу сексуалне експлоатације. Жене које раде овај посао често раздваја танка граница од ланца трафикинга. На СОС телефону имали смо позиве родитеља који су сумњали да се њихове кћерке баве проституцијом.У разговору су износили запазања да кћерке имају скупу одећу, шминку, да одбијају да кажуимена својих пријатеља - каже Сузана Антић Ристић, која је радила ранијих година на овим случајевима.

Бранимир Стојанчић градски већник задужен за социјална питања каже да не треба занемарити сиромаштво са којим се суочава крајњи југ Србије. Он сматра да је проституција прегруба реч, али се слаже да социјалне установе бележе случајева девијантног понашања младих девојака и жена које продају своје тело, али оне кроз институционалне системе пролазе тек када се и ако се појави неки проблем.

 

Коментара: 0


#   Бујановац   секс   Сокобања   полиција   Прешево   Бранимир Стојанчић   проституција   скандал   људска права   Слађан Ристић   Бобан Ђорђевић   Младен Васић   Градски већник   жртве насиља   кривично дело   југ Србије   Социјалне установе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима